Laatste update 13 juni 2017, 01:53
127

‘Aanzuigend effect’ reddingsoperaties bootvluchtelingen bestaat niet

Een nieuw onderzoek van de universiteit van Londen toont aan dat er geen enkel ‘aanzuigend effect’ uitgaat van de reddingoperaties van humanitaire organisaties op de Middellandse Zee. Ook het verhaal dat die organisaties alleen maar samen zouden werken met mensensmokkelaars, blijkt niets meer dat een ‘giftige’ mythe. Het onderzoek toont aan dat deze argumenten tegen humanitaire hulp voor de duizenden vluchtelingen die omkomen op weg naar Europa niets anders dan een poging zijn van politici om NGO’s verantwoordelijk te laten lijken voor het verergeren van de vluchtelingencrisis.

Organisaties zoals Frontex, maar ook politici, beweerden dat de hulporganisaties die verdrinkende vluchtelingen proberen te redden, alleen maar mensensmokkelaars in de kaart zouden spelen. De smokkelaars zouden, zo redeneert men, door de NGO’s aangezet worden om vluchtelingen op nóg gevaarlijkere manieren de overtocht te laten maken van Libië naar Italië. Volgens extreemrechtse propagandisten zouden ze zelfs handlangers van de mensensmokkelaars zijn.

Het rapport getiteld ‘Blaming the Rescuers’ toont aan dat hier feitelijk helemaal niets van waar is. “Het bewijsmateriaal ondersteunt allerminst de stelling als zouden ngo’s verantwoordelijk zijn voor het feit dat steeds meer migranten de oversteek wagen” vertelt Lorenzo Pezzani, onderzoeker aan de universiteit van Londen.

Het argument tegen de ngo’s houdt bewust geen rekening met de steeds erger wordende economische en politieke crisis in verschillende Afrikaanse regio’s, waardoor het aantal oversteken in 2016 enorm is toegenomen. Het geweld tegen migranten in Libië is daarenboven zo extreem dat ze de oversteek wagen met of zonder reddingsoperaties

Ondanks rapporten dat verkrachtingen, misbruik, marteling, dwangarbeid, en recent ook slavenmarkten veelvuldig voorkomen in Libië, blijft de Europese Unie geld geven aan de Libische kustwacht en ze trainen om op migrantenboten te jagen.

Dit jaar verdronken er al 1.800 mensen op de Middellandse Zee. Een record.

De Morgen: Reddingsoperaties op Middellandse Zee hebben geen aanzuigeffect
T
he Independent: Refugee rescue ships not acting as ‘pull factor’ or ‘colluding with people smugglers’, report finds
Lees ook: Extreemrechtse groep zamelt 50.000 euro in om redding bootmigranten te saboteren

Geef een reactie

Laatste reacties (127)