111

‘Aardbevingen Groningen zijn banenmachine’

Vakbond FNV Bouw is boos ... Minister biedt ontslagen Aldel-medewerkers banen die helemaal niet bestaan  

Vakbond FNV Bouw is boos op minister Kamp van Economische Zaken. Die liet afgelopen maandag weten dat een deel van de 400 ontslagen Aldel-medewerkers in Noordoost-Groningen aan de slag kan in de bouw om de schade te herstellen van de aardbevingen als gevolg van de gasboringen.

Helga Tienkamp van FNV Bouw Groningen reageert geschokt. Op de NOS-site is te lezen:

Kennelijk heeft de minister zich niet verdiept in de situatie van de bouw. In Groningen zijn duizenden bouwvakkers werkloos. In Nederland zijn dat er tienduizenden. Bovendien zijn de medewerkers van Aldel opgeleid voor de proces-industrie. Voor de bouw heb je andere kwaliteiten nodig. Hoe kun je dan zo iets zeggen als minister?

De aluminiumfabriek Aldel ging eind 2013 failliet door een te hoge stroomprijs en een te lage aluminiumprijs. Een groot deel van de 400 medewerkers is ontslagen. In een gesprek met de OR en vertegenwoordigers van de vakbonden zei Kamp niets meer te kunnen doen voor de failliete aluminiumfabriek in Delfzijl.

Kamp is in Groningen allesbehalve populair omdat hij groen licht heeft gegeven voor het boren naar gas in de provincie terwijl de aardbevingen er erger worden. De gaswinning in Groningen heeft vorig jaar een recordaantal bevingen veroorzaakt. Er werden in 2013 127 bevingen gemeten, in 2012 waren dat er 93. De stijging valt samen met een hogere gasproductie.

Deze maand komt de minister met een besluit over de toekomst van de boringen.

Geef een reactie

Laatste reacties (111)