46

Aartsvijanden maken Bouterse president

UPDATE: Surinaams parlement kiest oud-couppleger tot president... Ook steun van oude rivalen Ronny Brunswijk (A-combinatie) en Paul Somohardjo (Volksalliantie)

Bouterse kreeg met 36 van de 50 stemmen een meerderheid in het parlement, de Nationale Assemblee, achter zich. Hij was de kandidaat van zijn Mega Combinatie. Hij had 34 stemmen nodig. Alle leden van de Mega Combinatie, A-Combinatie en Volks Alliantie hebben zoals afgesproken gestemd voor Bouterse. Er was één blanco stem.


De samenwerking tussen Bouterse en oud-parlementsvoorzitter Somohardjo is gevoelig. Somohardjo stond in 1982 op de dodenlijst van het leger en moest Suriname ontvluchten. Hij wil de coalitie met Bouterse toch aangaan en zegt te kiezen voor ‘het landsbelang’.Internationaal heeft men zijn zorgen geuit voor de presidentschap van Bouterse. Bouterse staar in Paramaribo terecht voor de decembermoorden. Indien hij president van Suriname wordt, kan hij zichzelf en de overige 24 medeverdachten gratie verlenen. Ook loopt er een internationaal opsporingsbevel tegen hem. Het is nu de vraag wat er zal gebeuren wanneer hij naar een conferentie moet in het buitenland. Een oplossing zou het verlenen van immuniteit zijn.

Volkskrant: Bouterse krijgt presidentschap Suriname

Geef een reactie

Laatste reacties (46)