Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aartsvijanden maken Bouterse president

  •  
19-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
00mdh2.jpg
UPDATE: Surinaams parlement kiest oud-couppleger tot president... Ook steun van oude rivalen Ronny Brunswijk (A-combinatie) en Paul Somohardjo (Volksalliantie)
Bouterse kreeg met 36 van de 50 stemmen een meerderheid in het parlement, de Nationale Assemblee, achter zich. Hij was de kandidaat van zijn Mega Combinatie. Hij had 34 stemmen nodig. Alle leden van de Mega Combinatie, A-Combinatie en Volks Alliantie hebben zoals afgesproken gestemd voor Bouterse. Er was één blanco stem.
De samenwerking tussen Bouterse en oud-parlementsvoorzitter Somohardjo is gevoelig. Somohardjo stond in 1982 op de dodenlijst van het leger en moest Suriname ontvluchten. Hij wil de coalitie met Bouterse toch aangaan en zegt te kiezen voor ‘het landsbelang’. Internationaal heeft men zijn zorgen geuit voor de presidentschap van Bouterse. Bouterse staar in Paramaribo terecht voor de decembermoorden. Indien hij president van Suriname wordt, kan hij zichzelf en de overige 24 medeverdachten gratie verlenen. Ook loopt er een internationaal opsporingsbevel tegen hem. Het is nu de vraag wat er zal gebeuren wanneer hij naar een conferentie moet in het buitenland. Een oplossing zou het verlenen van immuniteit zijn.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.