Laatste update 20:33
23

Abortuspil via huisarts wordt onmogelijk gemaakt door Rutte III

Het kabinet-Rutte III maakt het onmogelijk nog langer via de huisarts de abortuspil te krijgen. Oud-VVD-minister Edith Schippers zette zich de afgelopen jaren juist in om de abortuspil op recept bij de apotheek te kunnen halen. Nieuwe coalitiepartners CDA en ChristenUnie hebben zich daar altijd sterk tegen verzet.

Met de abortuspil kunnen zwangerschappen tot maximaal 6,5 week worden afgebroken, oftewel tot uiterlijk zestien dagen overtijd. Die pil is nu alleen verkrijgbaar bij abortusklinieken en in ziekenhuizen met een abortusvergunning. Oud-minister Schippers liet vorig jaar juni weten de wet te veranderen, omdat zij geloofde dat het aantal abortussen in een kliniek zal afnemen wanneer de rol van de huisarts groter wordt.

De christelijke partijen in het kabinet denken daar heel anders over. Zij zijn van mening dat vrouwen lukraak abortussen zullen laten plegen als daar via de huisarts makkelijk een pil voor te krijgen is. Een argument dat meerdere malen door zowel Schippers als andere partijen is weerlegd. Ook de beroepsgroep van huisartsen noemt de pil veilig en effectief.

Tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring deelde het nieuwe kabinet aan de Kamer mee dat het wetsvoorstel van Schippers wordt teruggetrokken. Te veel ‘rompslomp’ voor de huisartsen, verklaarde D66-leider Alexander Pechtold. PvdA-leider Lodewijk Asscher liet weten stomverbaasd te zijn over de ingreep waarover niets te lezen valt in het regeerakkoord. ‘Dit geeft veel onrust,’ aldus Asscher.

Bron: NOS / cc-foto: Adrian Clark

Geef een reactie

Laatste reacties (23)