71

Aboutaleb schrijft brief aan bedreiger bodegahoudster

Ook groep Marokkaanse Nederlanders neemt het op voor Elou Akhiat

Burgemeester Aboutaleb neemt het openlijk op voor de Marokkaanse Nederlandse vrouw die online met de dood werd bedreigd na het openen van een wijnbar in Rotterdam. De burgemeester schrijft woensdag in de Metro een open brief aan de anonieme bedreiger. Diens handelen noemt hij ‘lafhartig gedrag waaruit blijkt dat je de regels niet begrijpt’. Behalve van Aboutaleb krijgt Elou Akhiat nog meer steun uit de Marokkaanse gemeenschap. Op Facebook is een protestactie gestart.

Aboutaleb, zelf van Marokkaanse komaf, schrijft in Metro:

Je kent haar niet, je hebt haar nooit gesproken. Toch heb je een ondernemende Rotterdamse belachelijk gemaakt, weggehoond en soms zelfs bedreigd omdat zij een wijnbar heeft geopend. Kennelijk ben je het niet eens met haar keuze en vond je het nodig om haar je ongezouten mening te geven. Dat ging van kwaad tot erger. De politie moet er zelfs aan te pas komen. Onbegrijpelijk. Waar haal je het lef vandaan om iemand op die manier angst aan te jagen?

Elou Akhiat (40) opende afgelopen weekeinde een bodega in Rotterdam. De vrouw, dochter van een imam, besloot acht jaar geleden na een scheiding het roer om te gooien. Via een vriendin rolde ze in de wijnhandel. Na de afronding van een horeca-studie begon ze voor zichzelf, zo meldde het AD eerder.

Protestactie
Honderden dreigmails kreeg de Akhiat daarna binnen. Amsterdammer Chafik Benhmidouh is die constante stroom bedreigingen vanuit islamitisch extremistische hoek spuugzat, schrijft de Volkskrant. Hij is op Facebook een protestactie begonnen.

Benhmidouh roept Nederlandse Marokkanen op om dinsdag 18 februari een glas wijn te gaan drinken in de bar van Akhiat aan de Bergweg om haar een hart onder de riem te steken. Hij rekent erop dat zeker vijftig Marokkaanse Nederlanders de toorn van de fundamentalisten durven trotseren, maar hij hoopt op meer.

Ik vind het heel dapper van Elou dat ze die bar heeft durven openen. Het irriteert me al veel langer dat het bij dergelijke bedreigingen altijd zo stil blijft in de Marokkaanse gemeenschap. Daar moet een eind aan komen. Er zijn veel meer seculiere Marokkanen die wijn drinken en schenken.

Respect
In zijn brief aan de bedreiger benadrukt Aboutaleb dat iedereen in Nederland de vrijheid heeft zijn of haar eigen keuzes te maken in het leven:

Die keuzes verdienen ons respect, ook al zijn we het daar niet altijd mee eens

Aboutaleb sluit af met een advies aan de bedreiger:

“Als je weer eens achter je toetsenbord kruipt, denk dan eens aan de volgende leefregel: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.”

Metro: Brief aan een anonieme bedreiger

AD: Dochter imam met dood bedreigd om bodega

Foto-cc: Mazzarello Media and Arts

Geef een reactie

Laatste reacties (71)