Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aboutaleb vindt excuses van kabinet voor slavernij op zijn plaats

  •  
30-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
26462499014_4e7864630d_z (1)
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb pleit voor officiële excuses van regeringszijde voor het Nederlandse aandeel in de slavernij. Hij zei dit tijdens een herdenkingstoespraak bij het slavernijmonument in zijn stad. ‘Voor het leed dat tienduizenden tot slaaf gemaakten is berokkend.’ Het aanbieden van excuses ligt gevoelig in regeringskringen, omdat de juridische consequenties van die term zou kunnen betekenen dat Nederland aansprakelijk kan worden gesteld voor het tot slaaf maken van Afrikanen.
Eerder betuigde toenmalig vice-premier Lodewijk Asscher in 2013 ‘diepe spijt en berouw’ en zei toenmalig minister Roger van Boxtel in 2001 dat Nederland ‘het grote onrecht erkent.’ Dit heeft nog niet tot excuses geleid. Aboutaleb: ‘Asscher heeft diepe spijt betuigd. Een mooi gebaar dat paste bij die tijdsgeest,’ zegt Aboutaleb. ‘De volgende stap is excuses. Daar roep ik het kabinet toe op. Zodat we een punt kunnen zetten achter slavernij, een donkere pagina in de Nederlandse geschiedenis.’
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.