8

ACM: maak met minder regels ruimte voor kleine banken

Autoriteit Consument & Markt pleit voor minder en eenvoudiger regels ten behoeve van concurrentie bankensector

Hoewel deregulering in de financiële sector gezien wordt als een van de belangrijkste factoren die de economische crises van de laatste jaren mogelijk maakte, is dat opmerkelijk genoeg precies waar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor pleit in een nieuw rapport. Volgens de organisatie zorgt vermindering en vereenvoudiging van regels voor banken ervoor dat er meer concurrentie in de sector ontstaat en consumenten makkelijker kunnen overstappen.

Volgens toezichthouder ACM zijn regels voor banken te omvangrijk en complex geworden, waardoor een grote drempel is ontstaan voor nieuwe toetreders in de sector:

Toetreding van nieuwe banken, of de dreiging daarvan, zorgt voor meer concurrentie. Dit is belangrijk omdat de concurrentie in de bankensector sinds de financiële crisis is verslechterd. Meer concurrentie leidt tot lagere prijzen, betere dienstverlening en meer keuze voor bedrijven en consumenten.”

De ACM noemt het het onterecht dat de regelgeving en het toezicht voor alle banken, ongeacht hun omvang, grotendeels hetzelfde zijn:

Terwijl een faillissement van een kleine bank minder schadelijk is voor de economie dan van een grote bank. Toetreders worden daardoor onnodig zwaar belast.

cc-foto: Reto Fetz

Geef een reactie

Laatste reacties (8)