Laatste update 01 oktober 2018, 13:36
12

Acteur ontslagen na #MeToo-onthullingen

De geroemde acteur Jappe C. is per direct ontslagen bij het Nationale Theater. Aanleiding is een nieuwe reeks aan verklaringen over seksueel grensoverschrijdend gedrag van de 64-jarige acteur, die plaatsvonden in zijn tijd als docent aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam.

Bij die bewuste opleiding werd hij in 2014 al ontslagen. De reden van zijn ontslag werd echter nooit bekend gemaakt door de school en op de website kon hij rekenen op warme woorden, lof en dank voor bewezen diensten.

Volgens Jan Zoet, de directeur van de Theaterschool, werd de ware reden van het ontslag van C. in 2014 niet naar buiten gebracht omdat zijn slachtoffers niet in de openbaarheid wilden treden. ‘Er restte ons arbeidsrechtelijk en juridisch niets anders dan zo snel mogelijk de arbeidsrelatie met C. te verbreken’ aldus Zoet.

In 2015 ontstond er opnieuw controverse over Jappe C., toen de Volkskrant een artikel publiceerde over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de Academie voor Theater en Dans. Het Nationale theater heeft toen met een vertrouwenspersoon onderzoek gedaan om te zien of de acteur zich ook bij het theatergezelschap misdragen had. Volgens directeur Walter Ligthart leverde dat echter geen nieuwe meldingen op. ‘Daarna hebben we gezegd: tot het tegendeel is bewezen is hij onschuldig’ aldus Ligthart.

Het Nationale Theater laat nu in een persbericht weten dat C. terugtreedt ‘vanwege het persoonlijke karakter van deze beschuldigingen, maar ook vanuit de wens om het blazoen van Het Nationale Theater niet te beschadigen’.

Ligthart zegt dit nog ongemakkelijker te vinden omdat het gezelschap nota bene voorstellingen hebben gemaakt die machtsmisbruik als thematiek hadden.

Ook in Groot-Brittannië komt nu ook boven water dat een belangrijke speler in de theaterwereld eerder is opgestapt vanwege ongepast seksueel getint gedrag. Max Stafford-Clark, de beroemde artistiek directeur van het Royal Court theater werd in september gedwongen om ontslag te nemen na een formele klacht over de schunnige en seksuele opmerkingen die hij maakte tegen vrouwelijke medewerkers en actrices. Als reden werd echter opgegeven dat hij wilde focussen op een internationale freelance carrière.

Volkskrant: Acteur Jappe C. per direct weg bij Het Nationale Theater na beschuldigingen seksueel grensoverschrijdend gedrag
The Guardian: Theatre director Max Stafford-Clark was ousted over inappropriate behaviour

cc-foto: Ian Bridgeman

aanvulling 1-10-2018: de naam van de acteur is geanonimiseerd

Geef een reactie

Laatste reacties (12)