Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Actie tegen blackface Pieten, sponsoren Haagse intocht blazen aftocht

  •  
19-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
45205369194_0f25dff5b8_o

© cc-foto: Roel Wijnants https://flic.kr/p/2bSDkk9

Enkele sponsoren van de Haagse intocht van Sinterklaas trekken zich terug omdat het kinderfestijn wordt ontsierd door de deelname van blackface Pieten. In tegenstelling tot het Sinterklaasjournaal en andere grote steden wil Den Haag het feest nog niet geschikt maken voor alle kinderen. Kick Out Zwarte Piet heeft alle sponsoren schriftelijk benaderd om hen op die misstand te wijzen.
De actiegroep ziet zich gedwongen in Den Haag te gaan demonstreren tegen het vasthouden aan de racistische aspecten van de traditie. “Daarbij zullen we speciaal aandacht schenken aan de sponsoren van het feest in deze achterhaalde vorm”, merken ze in de brief op.
"Kick Out Zwarte Piet laat weten zo’n acht positieve reacties op de brief te hebben gehad. ‘Twee van hen vonden het niet goed voor hun reputatie en hebben zich daarom teruggetrokken’, zegt Mariam El Maslouhi van de actiegroep."
De organisator is niet gelukkig met de actie. Hij vindt het jammer dat KOZP hem niet heeft benaderd want “dan hadden we kunnen samenwerken. We hebben begrip voor hun standpunt, maar op deze manier ontstaat er onbegrip en dat vind ik ontzettend verdrietig.” KOZP stelt dat de organisatie wel degelijk ook een mail heeft gekregen.
Doordat er minder geld beschikbaar is wordt er dit jaar geen snoep uitgedeeld aan de wel aanwezige kinderen. KOZP zegt inmiddels ‘talloze bedreigingen’ te hebben ontvangen.
In het Haagse museum Meermanno is een tentoonstelling geopend over achterhaalde tradities. Er zijn tal van boeken met een racistische, seksistische of antisemitische inhoud te zien die ooit populair waren maar waarvan inmiddels duidelijk is dat ze echt niet kunnen. Misschien dat zo het voortschrijdend inzicht ook bij het conservatieve deel van de Haagse bevolking indaalt.
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.