Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Actievoerder Oostvaardersplassen wil grote grazers weghalen: 150 trailers staan klaar

  •  
06-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
15051524659_d32dd53b2c_k (1)
In het drama rondom de Oostvaardersplassen is een nieuw hoofdstuk aangebroken. Nadat de grimmige sfeer onder actievoerders die de dieren wilden bijvoeren zondag al tot arrestaties leidde , is er nieuw een plan opgevat om de grote grazers dan maar helemaal weg te halen uit de Oostvaardersplassen. Actievoerder Maacha Vrolijk heeft naar eigen zeggen zo’n 150 trailers gevonden om de dieren uit het gebied te halen, ondanks veel kritiek vanuit haar eigen achterban. Vrolijk stelt in de Gelderlander :
We kunnen niet anders dan ze weg te halen. Dagelijks worden 30 dieren doodgeschoten. Als we nog een maand wachten, zijn ze allemaal dood. Ik heb liever spijt van iets wat ik heb geprobeerd dan dat ik achteraf spijt heb dat ik het niet heb geprobeerd.
Experts zijn tegen het verplaatsen van de grazers, omdat het de dieren extra stress oplevert waaraan ze zelfs zouden kunnen overlijden. Bovendien is de actie illegaal. Joke Bijl van Staatsbosbeheer:
Wilde dieren zijn niemands eigendom, maar dat betekent niet dat je ze je zomaar mag toe-eigenen.
Staatsbosbeheer, de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad zitten met de handen in het haar. Onder grote druk van de actievoerders werd eerder al besloten om de dieren bij te voeren, tegen beter weten in. Maar hoewel ze op de hoogte zijn van de plannen van de actievoerders zijn ze niet bevoegd om er iets tegen te doen. Mocht er werkelijk een poging gedaan worden om de dieren weg te halen, kan de burgemeester ingrijpen in het kader van orde en veiligheid.
Bijvoeren Ondertussen stierven er al 1.155 grote grazers en gaan er steeds meer dood als gevolg van het bijvoeren. Volgens boswachter Jan Griekspoor is duidelijk dat het bijvoeren van de grote grazers een ongunstig effect op de dieren heeft, vertelt hij aan de Stentor :
Hooi van welke kwaliteit ook kan niet op tegen eiwitrijk voedsel dat zich nog aan moet dienen: het eerste gras en vroege, jonge brandnetels. Op dat soort voedsel is hun spijsverteringssysteem op dit moment ingesteld. Niet op het hooi dat we sinds maart zijn gaan voeren. Ze hebben een volle maag, denken dat ze voldoende hebben gegeten, daardoor stoppen ze met zoeken naar voedsel. In de tussentijd zet het lichaam het voer onvoldoende om in vetten. En juist die zijn nodig om de winter door te komen. We schieten soms zelfs bij de voerplaatsen dieren die het einde van de winter niet gaan halen. Of we treffen ze er dood aan. Met een volle maag.
Griekspoor snapt wel dat het beeld van vermagerde dieren bij mensen de associatie met lijden oproept, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn:
Dieren bouwen vet op van binnen naar buiten en gebruiken het van buiten naar binnen. Vet onder de huid is minder belangrijk dan vet rond bijvoorbeeld organen. Een mager dier kan in prima conditie zijn, als zijn belangrijkste voorraden vet maar op peil zijn. Vet verbruiken is niet per se lijden. Bovendien, als we een dier zien dat niet de conditie heeft die hij op dat moment zou moeten hebben, dan schieten wij dat dier. Voordat de hongerdood toeslaat en dus voordat een dier echt gaat lijden.
Cc-foto: grevillea.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.