78

Action discrimineerde kolvende moeder

Goedkope winkelketen wil geen vergoeding betalen voor gekolfde uren terwijl iedere vrouw daar recht op heeft

Winkelketen Action heeft een moeder gediscrimineerd door haar te ontslaan na een conflict over kolven op het werk.

Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens deze week besloten, zo schrijft het AD.

De vrouw, een moeder van een kind van 1 en een kind van 3 jaar was net aan de slag gegaan als personeelsadministrator, maar werd al snel ontslagen omdat ze het vertrouwen zou hebben geschaad, schrijft de krant.

De vrouw uit Hoorn vroeg om een vergoeding voor de uren die ze had gekolfd, iets wat in Nederland bij wet is geregeld. Vrouwen mogen namelijk een vierde van hun werktijd aan kolven besteden en de werkgever moet die uren doorbetalen. Maar dat wilde Action niet, de winkelketen vond dat de vrouw in het sollicitatiegesprek had moeten zeggen dat ze nog moedermelk kolfde. Dat had zijn niet gedaan.

Vrouwen die kolven moeten dat aan hun werkgever melden. Maar volgens de jurist die de zaak van de moeder verdedigde, staat nergens vastgelegd dat je in een eerste sollicitatiegesprek moet zeggen dat je nog kolft.

Het College van de Mensenrechten vindt dat ook en oordeelt nu dat de Action discrimineerde. Hoewel er geen vergoeding of straf aan de uitspraak is gekoppeld, is de moeder toch blij. In het AD zegt ze:

“Als ik ook maar een paar moeders heb geholpen die onzeker zijn over hun kolfrechten, of die twijfelen of ze voor zichzelf op moeten komen, ben ik gelukkig.”

Kolven op het werk is voor sommige vrouwen ingewikkeld. Ze vinden het moeilijk omdat ze zich schamen of omdat ze niet begrepen worden door collega’s die niet begrijpen wat het is en hoe het werkt.

Eerder dit jaar ontstond er nog een discussie over kolven nadat model Doutzen Kroes een foto van zichzelf op Instagram plaatste waarop ze kolfde met de boodschap dat dit haar dagelijkse routine was. Kroes wilde daarmee borstvoeding promoten als beste voeding voor een baby. Ze werd overladen met dankbetuigingen van andere moeders.

Lees het artikel op de website van het AD.

Geef een reactie

Laatste reacties (78)