24

‘Activisten Greenpeace aangeklaagd voor piraterij’

Bemanning Arctic Sunrise protesteerde tegen olieboringen in de Pechora Zee

Greenpeace-activisten die protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom worden waarschijnlijk aangeklaagd wegens piraterij. De Russische autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de opvarenden van het geënterde schip Artic Sunrise. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van berichtgeving van persbureau Interfax.


De activisten zullen worden vervolgd “ongeacht hun nationaliteit”, laten de Russische autoriteiten weten. De dertig bemanningsleden zijn nog altijd aan boord van de Arctic Sunrise. Het schip zou spoedig moeten aankomen in de haven van Moermansk, waar het door de Russische kustwacht al sinds vrijdag naartoe wordt gesleept, schrijft NRC. De Twitteraccount van het schip postte deze foto hiervan:

De NOS meldt dat de ijsbreker voor anker ligt. Het mag van de haveninspecteur nog niet de haven binnenvaren. Waarom is niet duidelijk.

Greenpeace demonstreert tegen de plannen van het aardgasbedrijf Gazprom om met Shell in de Pechora Zee te boren naar olie. De activisten kregen geen toestemming van de Russische autoriteiten om de Noordelijke Zeeroute te betreden, maar besloten toch koers te zetten richting de zeeroute.

Greenpeace werpt de aantijgingen van de Russische autoriteiten verre van zich. “Aantijgingen van piraterij tegen vreedzame actievoerders houden geen steek in internationaal recht”, vertelt Jorien de Lege, campagneleider bij Greenpeace. “Greenpeace zal zich niet laten intimideren of het zwijgen laten opleggen door deze absurde aantijgingen, en we eisen dan ook onmiddellijke vrijlating van onze actievoerders.”

NOS: Aanklacht Greenpeace ‘piraterij’

NRC: Activisten Arctic Sunrise waarschijnlijk aangeklaagd voor piraterij

Video: Greenpeace Update

Geef een reactie

Laatste reacties (24)