31

AD: ‘Tinkebell veroorzaakte rel zelf’

Krant ontkent uit te zijn geweest op slakkenrel

De krant die de aanzet gaf tot een rel over het kunstwerk ‘Save the Snails’ van Tinkebell, schuift de schuld voor alle commotie op het conto van de kunstenares. Adjunct-hoofdredacteur Paul van den Bosch: “Ik heb het gevoel dat deze publiciteit haar goed uitkomt.”


Van den Bosch doet zijn uitspraken in de PZC. Hij reageert hiermee op het relaas van Tinkebell op Joop waarin de kunstenares uit de doeken doet hoe AD-journaliste Charlotte van Genderen vanaf het begin bewust aangestuurd heeft op een rel. De commotie die de publicatie tot gevolg had leidde er vervolgens toe dat een medewerker van TV Rijnmond, onder het mom van dierenbescherming, het kunstwerk ‘Save the Snails’ vernielde. Tinkebell heeft bij de politie aangifte gedaan tegen zowel de AD-journaliste als de Rijnmond-medewerker.

Van den Bosch zegt in de PZC:

Als er een rel is, dan komt dat door het werk van Tinkebell en door het feit dat ze aangifte doet.

Tinkebell laat aan Joop weten: “De intentie tot het schoppen van een rel is er bij het AD vanaf het begin geweest. Het bewijs daarvoor is onder meer dat ze het commentaar van een deskundige – dat er geen sprake is van dierenleed – bewust hebben weggelaten. Als ik zelf een rel had gewild, had ik wel een persbericht rondgestuurd.” De voortdurend door ‘dierenvrienden’ bedreigde kunstenares zegt veel last te hebben van de AD-publicatie die al binnen enkele uren in een Engelse vertaling de wereld rond ging.

Bij de opening van de tentoonstelling donderdag in Rotterdam zou een AD-journalist haar hebben toegebeten dat ze de rel aan zichzelf te danken heeft omdat ze weigerde de krant te woord te staan. “Daar was ook TV Rijnmond weer die hardnekkig aan de aanwezige kinderen probeerde te ontlokken dat ze het ‘zielig’ vinden.”

Tinkebell heeft een reputatie als het gaat om de vinger op de zere plek leggen bij de zogeheten ‘dierenliefde’. Zo maakte ze een handtas van een dode kat. De meeste dameshandtassen worden immers van dode dieren vervaardigd. Het kunstwerk leidde wereldwijd tot een golf van protest en verontwaardiging.

Save the Snails, onderdeel van de tentoonstelling ‘Ah, wat lief’ in Villa Zebra te Rotterdam, bestaat uit een tuin waar circa duizend tuinslakken in verblijven. Omdat slakken over het algemeen niet aantrekkelijk worden gevonden, heeft Tinkebell kleine versieringen aangebracht op de huisjes zodat de dieren een sprookjesachtig uiterlijk krijgen. Volgens de Dierenbescherming is dat ‘dierenleed’. Overigens zijn in alle tuincentra vrij middelen te koop met de niets aan de verbeelding over te laten naam ‘slakkendoder’ (zie video). Nog nooit protest tegen geweest. Doodmaken mag wel, leuk maken niet.

Lees ook: TV Rijnmond steelt kunstwerk Tinkebell
Tinkebell: Hoe een rel wordt bedacht een gemaakt
Jolanda Bouman (curator Villa Zebra) over werkwijze RTV Rijnmond: Kwestie van vertrouwen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (31)