Laatste update 15:44
269

‘AD zet aan tot geweld tegen boerkadraagsters’

Update onderaan

Het AD ligt onder vuur omdat de krant burgers adviseert desnoods geweld te gebruiken tegen boerkadraagsters. De krant maakt het ingaan van het boerkaverbod, dat naar schatting 200 vrouwen treft, tot opening. Daarbij legt de krant de nadruk op hoe er tegen de vrouwen moet worden opgetreden om af te dwingen dat ze zich aan de nieuwe kledingregels houden. Zo antwoordt de krant op de vraag ‘Wat gebeurt er als iemand met een boerka de trein instapt?’: “Of er actie wordt ondernomen, ligt aan de medewerkers en het publiek ter plaatse.” Daarna volgt de vraag ‘Wat mag ik zelf doen als ik iemand met een boerka zie?’ en adviseert de krant het uitvoeren van een zogeheten burgerarrest waarbij iemand staande gehouden wordt. De krant wijst er op dat daarbij dwang gebruikt mag worden.

De ‘service’ van het AD roept verontwaardigde reacties op. Verontruste burgers wijzen er op dat de krant zo aanzet tot gewelddadig optreden tegen de vrouwen en vragen zich af waarom.

Opvallend is dat de krant een heel andere toon aanslaat als het gaat om andere overtredingen. Zo werd twee jaar geleden de loftrompet gestoken over een cafébaas die hardnekkig het rookverbod negeerde in een in memoriam bij zijn overlijden. De kastelein stierf aan longkanker.

Nieuwsuur toonde eerder deze week op basis van ervaringen in Denemarken hoe het boerkaverbod daar bedoeld is als opmaat naar een verbod op het dragen van een hoofddoek.

Update 15:40

Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het AD, reageert via Facebook op de kritiek: “Daar (aan wat burgers zelf kunnen doen, red Joop) hebben we ook een vraag aan gewijd: wat mag ik zelf doen als ik iemand met een boerka zie? Van die vraag is een screenshot gemaakt – van die vraag alleen dus – en die is veelvuldig gedeeld op twitter. Met de beschuldiging dat het AD oproept om boerkadraagsters tegen de grond te werken. En van alles meer. Ja, zo krijg je de misverstanden wel in de wereld.”

Geef een reactie

Laatste reacties (269)