2

Adidas trekt seksistische WK-shirts terug

Sportkledingfabrikant werkt bestrijding sekstoerisme tegen

Een van de grote zorgen van Brazilië is de plaag van sekstoerisme, zeker nu het WK er aan komt. Twee t-shirts van Adidas die Brazilië als seksparadijs promoten vielen dan ook verkeerd. Zelfs de president reageerde boos.

Op een van de t-shirts is een vrouw in bikini te zien met daarnaast de tekst ‘Kijk je er naar uit om te scoren?’ Op het andere shirt is een hartje te zien in de vorm van een string en paar billen.

De voorzitter van de toerismecommissie protesteerde meteen: “Wij willen aan al onze commerciële partners duidelijk maken dat Brazilië dit soort misdaad niet toestaat.”

De president van Brazilië twitterde dat het land toeristen voor het WK graag verwelkomt maar ook de strijd met sekstoerisme aangaat. Voetbalevenementen en de opleving van sekstoerisme gaan veelal hand in hand. In 2012 leidde het EK voetbal in Oekraïne tot de opkomst van de nu wereldberoemde feministische actiegroep FEMEN. Zij protesteerden tegen het feit dat Oekraïense vrouwen geprostitueerd werden dan wel belandden in de bruidenhandel. Een van de maatregelen die wordt genomen om sekstoerisme tegen te gaan is het vertonen van voorlichtingsvideo’s aan boord van vliegtuigen die op het WK vliegen. In de video’s worden supporters gemaand in Brazilië geen seks met kinderen te hebben.

Adidas heeft de t-shirts, die alleen in de VS waren uitgebracht, teruggetrokken. Het bedrijf stelt dat het de mening van organisatoren altijd zwaar laat wegen.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)