78

Advies aan kabinet: gooi het belastingstelsel om

Commissie-Van Dijkhuizen wil onder meer verlaging van belasting op spaargeld

De commissie-Van Dijkhuizen heeft een voorstel ingediend voor een nieuw belastingstelsel. De belangrijkste wijziging: veel meer mensen moeten onder inkomensbox 1 vallen. Van de 13 miljoen belastingplichtigen, zou 12 miljoen voortaan 37 procent belasting moeten betalen.

Het nieuwe belastingstelsel is volgens de bedenker inzichtelijker en rechtvaardiger. Hij meent bovendien dat het fiscale stelsel iedere tien jaar tegen het licht gehouden moet worden.

De commissie-Van Dijkhuizen adviseert het kabinet op verzoek over het belastingstelsel. Dinsdag komt Van Dijkhuizen met het resultaat van zijn onderzoek. De uitkomst: het belastingstelsel moet flink op de schop, belastingen moeten worden verlaagd, om mensen weer aan het werk te krijgen.

Zo stelt Van Dijkhuizen voor om de belasting op spaargeld te verlagen. Op dit moment gaat men er nog vanuit dat vermogen een rendement van 4 procent oplevert. Dat moet circa 2,4 procent worden.

De commissie pleit er ook voor om de huidige vier belastingtarieven te vervangen door twee. De grens tussen de twee schijven moet komen te liggen op 62.500 euro per jaar, aldus de commissie. Het tarief op de eerste schijf moet naar 37 procent, in de tweede schijf naar 49 procent. Als het kabinet het voorstel van de commissie overneemt, betekent het dat 12 miljoen van de in totaal 13 miljoen belastingplichtigen voortaan in de eerste schijf terechtkomt.

Ondernemers met een eigen zaak moeten wat betreft de commissie-Van Dijkhuizen zwaarder worden belast. Ook directeuren-grootaandeelhouders moeten meer belasting gaan betalen. Nu mogen ze nog 30 procent op hun inkomstenbelasting korten. Dat moet verlaagd worden naar tien procent. Het eigenwoningbezit moet volgens de commissie geleidelijk van inkomensbox 1 naar box 3 verhuizen. Daardoor daalt de renteaftrek voor iedereen naar 30 procent. Die wijziging moet niet direct ingaan, maar pas wanneer de huizenprijzen weer een paar jaar aan het stijgen zijn.

Het Centraal Planbureau heeft het voorstel doorgerekend en meent dat de plannen goed zijn voor 140.000 extra banen. Per saldo kosten de plannen de schatkist niets.

De Volkskrant: Advies aan kabinet: belasting op spaargeld moet omlaag

Geef een reactie

Laatste reacties (78)