Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Adviesorgaan: Houd second opinion in basispakket

  •  
08-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dokter300_01.jpg
De minister is niet verplicht het advies op te volgen maar doet dat in de praktijk wel vaak
Ontevreden patiënten die de diagnose of behandeling door hun medisch specialist in twijfel trekken, moeten hun second opinion vergoed blijven krijgen vanuit het basispakket van hun ziektekostenverzekering. Dat staat in een intern concept-advies van een adviesorgaan van minister Schipper. De minister hoeft het advies overigens niet over te nemen maar dat vaak wel doet.
Second opinions kunnen bijdragen aan de kwaliteit van zorg en gepast gebruik bevorderen. Ook kunnen ze leiden tot wijziging van de diagnose of het behandeladvies en verbetering van patiënttevredenheid.
Om ervoor te waken dat er onnodig second opinions worden aangevraagd, stelt het Zorginstituut (zoals het adviesorgaan heet) voor om eerst zorgverzekeraars toestemming te laten geven, de communicatie tussen patiënt en arts te verbeteren en de huisarts als poortwachter in te stellen. Ook zou het belangrijk zijn dat bij een second opinion niet alle onderzoeken worden overgedaan.
Cc-foto: thinkpanama

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.