36

Advocaat: VS bereidt aanklacht Assange voor

Grand jury buigt zich over aanklachten... Assange zegt in een verklaring trouw te blijven aan zijn idealen

De advocaat van Julian Assange, Mark Stephens, heeft in een interview met Al Jazeera aangekondigd dat de Verenigde Staten momenteel voorbereidingen treft om Assange aan te klagen. Stephens baseert zich op Zweedse bronnen.

Volgens de advocaat bereidt de Amerikaanse ‘grand jury’ de beschuldigingen voor. De grand jury moet toetsen of een aanklager voldoende bewijs heeft om een rechtszaak te starten. Assange wordt in Zweden verdacht van seksueel misbruik van twee vrouwen. Hoe de Amerikaanse aanklacht exact luidt is nog onbekend.

Dinsdag moet de WikiLeaks-oprichter weer voor de rechtbank verschijnen.

Julian Assange heeft via zijn moeder een eerste publieke verklaring afgelegd. In deze verklaring staat dat hij trouw blijft aan zijn idealen en overtuigingen:

Assange:
“Mijn overtuigingen zijn ongewijzigd. Ik blijf trouw aan mijn idealen en de omstandigheden kunnen dat niet veranderen. Dit proces heeft mijn doorzettingsvermogen alleen maar vergroot.

Ook beschuldigt de WikiLeaks-oprichter de Amerikaanse overheid van een hetze:

We weten nu dat Visa, MasterCard, PayPal en anderen instrumenten van de Amerikaanse buitenlandpolitiek zijn. Dat wisten we eerder nog niet. Ik roep de wereld op om mijn werk en mijn mensen te beschermen van alle illegale en immorele aanvallen.

De Volkskrant: ‘VS werken aan aanklacht Assange’

NRC: Eerste statement Assange: Ik blijf trouw aan mijn idealen

cc-foto: Espen Moe

Geef een reactie

Laatste reacties (36)