Laatste update 19:02
31

Advocaten waarschuwen: ‘Teeven ondermijnt de parlementaire democratie’

In een opiniestuk in de Volkskrant hekelen advocaten de plannen van oud-staatssecretaris Fred Teeven om te bezuinigen op de advocatuur. De bezuinigingen die hij wilde doorvoeren hadden als doel advocaten het werk moeilijker te maken, om zo hogere straffen voor verdachten voor elkaar te krijgen. Teeven kwam op het idee nadat zijn voorstel voor minimumstraffen door kabinetspartner PvdA was afgewezen.

In het opiniestuk waarschuwen de advocaten dat het parlement niet kan instemmen met een bezuiniging die is bedoeld om het recht op een eerlijk proces te ondermijnen. Bovendien werkt het klassenjustitie in de hand, immers wie voldoende financiële middelen heeft kan zich meer en betere verdediging permitteren.
De advocaten schrijven:

Om een eerlijk proces te waarborgen financiert de Staat advocaten als zij niet-draagkrachtige personen rechtsbijstand verlenen. Niet zelden bepaalt de uitkomst van de rechterlijke procedure in kwestie namelijk het leven van deze personen, bijvoorbeeld in straf- en asielzaken.

Het recht op een eerlijk proces is verankerd in mensenrechtenverdragen en veronderstelt de bijstand van een advocaat die de rechten van de persoon in kwestie kan beschermen. Teeven denkt daar blijkbaar anders over. Sterker nog, juist het ontnemen van die rechten zou zijn drijfveer zijn geweest voor het verder bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand blijkens het hiervoor aangehaalde interview.

Teeven heeft inmiddels een adviseur in de arm genomen om te onderzoeken of hij juridische stappen kan nemen tegen De Groene Amsterdammer. In dat interview pocht de oud-staatssecretaris over zijn plannen omtrent de advocatuur. Volgens Teeven is hij echter verkeerd geciteerd. Zowel de Volkskrant als De Groene Amsterdammer hebben de gespreksnotities nog eens ingekeken en komen op basis daarvan tot de conclusie dat Teeven de uitspraken wel degelijk gedaan heeft.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, ook VVD) wil niet ingaan op de kwestie.

Volgens Mr. Olguita Oudendijk, die bij het interview met Teeven aanwezig was, heeft de oud-staatssecretaris de uitspraken wel degelijk gedaan. Volgens Oudendijk had Teeven het alleen “niet zo bedoeld”. In een interview met EenVandaag zegt Oudendijk:

Zoals bekend heb ik de geluidsopname van het interview in bezit. Ik zal deze niet openbaar maken. Dan houd ik me niet aan de afspraak met Fred Teeven. Wat ik nog wil zeggen is dat de passage over de motieven van de bezuiniging op de rechtsbijstand in het interview worden weergegeven alsof Fred Teeven dat heel serieus meent. In mijn beleving was de uitspraak grappig, ironisch bedoeld. Er is in het interview over die uitspraak ook niet doorgepraat. Dat zou, als hij het serieus bedoeld had, zeker gebeurd zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)