12

Aedes-voorzitter biedt excuses aan voor falen woningcorporaties

Marc Calon, de voorzitter van de Vereniging van Woningcorporaties, zegt mea culpa voor fraude en exorbitante salarissen

Woningcorporaties zijn schuldig aan een reeks ernstige incidenten van de afgelopen jaar. Dat zegt de voorzitter van de Vereniging van Woningcorporaties, Aedes, in een interview met de Volkskrant. Hij benoemt: fraude, exorbitante salarissen en uit de hand gelopen commerciële projecten. Het is allemaal de schuld van de woningcorporaties. Ook zij die er niet aan meededen zijn volgens Calon schuldig: zij kunnen zich aantrekken dat zij zich er niet harder tegen hebben verzet.

Calon biedt, tot ongenoegen van sommige corporaties, zijn excuses aan. Een aantal corporaties meent dat hij met zijn mea culpa te diep buigt. In tien jaar tijd zijn er immers elf ministers geweest, die steeds iets anders wilden. Calon:

Zij wezen naar die elf ministers die we in tien jaar tijd hebben gehad, die steeds weer iets anders van ons wilden. En naar de marktpartijen die ons bedonderd hebben. Allemaal van dat gelul dat waar is, maar waar je niets aan hebt. Als iemand anders in de sloot springt, hoef je er toch niet achteraan te springen? Wij hebben fouten gemaakt en die moeten we toegeven.”

De woningcorporaties liggen over hoop met het kabinet over een heffing die ze moeten gaan betalen van 1,7 miljoen euro. Veel corporaties hebben daarom hun bouwplannen afgeblazen, ze vrezen dat ze anders failliet gaan. PvdA, VVD en D66 beschuldigen Aedes ervan een bouwstaking te organiseren, met grote economische gevolgen.

De parlementaire enquêtecommissie voor woningcorporaties die moet gaan onderzoeken wat allemaal mis is gegaan en wat beter kan, is in april geïnstalleerd. Naar verluidt begint de commissie eind dit jaar met de verhoren, maar Aedes wil niet wachten op de uitkomsten van het onderzoek. Calon:

Wij willen dat er daarvoor al iets verandert. Het verdienmodel achter de sociale woningbouw in Nederland werkt niet. Toezicht op de sector werkt niet. En nog steeds kan de rest van de corporaties opdraaien voor de schade als andere sukkels fouten maken, zoals bij Vestia is gebeurd.”

De Volkskrant: Aedesbaas: ‘Wij zijn schuldig aan een reeks ernstige incidenten’

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (12)