Laatste update 15:21
34

AfD-leider Frauke Petry stapt op

Frauke Petry, partijleider van de Duitse AfD, stapt op. Ze zal bij de parlementsverkiezingen in september geen lijsttrekker zijn van haar partij. Dat maakte Petry woensdag in een videoboodschap bekend.

Reden voor haar opstappen ligt onder meer in de richtingenstrijd binnen de gelederen. Eerder zei Petry in een interview met Der Tagesspiegel al dat ze het zat was vijandig bejegend te worden door lieden uit de eigen partij. Bovendien was vier jaar werk voor AfD een ‘enorme krachtsinspanning die haar een normaal leven heeft afgenomen’. Daarom heeft ze nu besloten geen onderdeel meer uit te maken van de AfD-top: niet persoonlijk, noch in teamverband. De partij is verscheurd tussen de extreemrechtse vleugel onder aanvoering van Petry en de neonazistische vleugel, onder aanvoering van neonazi Björn Höcke.

Anderzijds zal ook de alsmaar afnemende populariteit van het rechtsextremistische AfD een rol hebben gespeeld bij haar keuze om op te stappen. De partij daalt al maanden in de peilingen. AfD werd in eerste instantie gezien als een reëele bedreiging voor Bondskanselier Angela Merkel, maar weet in ieder geval in de peilingen die belofte niet waar te maken. Het is nog maar de vraag of de partij in september de kiesdrempel van vijf procent weet te halen.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)