43

AfD-politicus Hocke: ‘Hou op met Hitler het ultieme kwaad noemen’

Nog geen twee maanden nadat AfD’er Björn Hocke zei dat het tijd werd om te stoppen met Holocaustherdenkingen, laat de extreemrechtse politicus opnieuw van zich horen: dit keer met de opmerking dat men maar eens moet stoppen Adolf Hitler af te schilderen als het absolute kwaad.

Hocke doet die uitspraak in een artikel in de Wall Street Journal over de opkomst van rechtse partijen in Europa. In het artikel wordt gekeken naar de opkomst van de AfD in Duitsland en de vraag gesteld hoe dat mogelijk is. Schrijver van het artikel Anton Troianovski onderzocht de aanwezige historische kennis binnen de partij en hoe de extreemrechtse uitlatingen van de AfD-politici overkomen op de Duitse bevolking. Daarbij werd onder meer gekeken naar de opmerkingen van Hocke over de holocaustherdenkingen, maar ook naar die van andere kopstukken binnen de AfD, zoals partijleider Frauke Petry.

Voor het artikel nam The Wall Street Journal een interview af met Hocke. Daarin herhaalde hij nog maar eens dat het collectieve schuldgevoel van de Duitse bevolking over een oorlog die zij niet heeft meegemaakt hem stoort. Maar ook hoe er met de nagedachtenis aan Adolf Hitler wordt omgesprongen zit Hocke dwars:

‘Het grote probleem is dat Hitler wordt voorgesteld als Het Absolute Kwaad. Maar we weten allemaal dat de geschiedenis niet zo zwart-wit is.’

Uit het onderzoek van de Wall Street Journal blijkt dat overigens dat er nauwelijks verschil is tussen zowel de kennis als de uitspraken van Hocke en Petry. Opvallend, aangezien Petry zich hevig verontwaardigd toonde na de eerdergenoemde opmerkingen van Hocke en had geëist dat hij uit de partij zou worden gezet. Iets dat overigens niet is gebeurd. ‘Hocke ontneemt de AfD zijn democratische legitimiteit,’ had Petry gezegd.

De toespraken van Frauke Petry zijn in het artikel ook onder de loep genomen. Daarbij is onder meer gekeken naar de kritiek die Petry had op het Duitse geschiedenisonderwijs. Volgens Petry wordt teveel aandacht besteed aan de Holocaust, terwijl het leed van de Duitsers – het bombardement op Dresden en de behandeling van Duitse krijgsgevangenen – nauwelijks aandacht krijgt. In een toespraak in oktober van vorig jaar zei Petry:

‘Men moet op dezelfde manier berichten over de Duitse krijgsgevangen die door de Amerikanen uitgehongerd werden, als men doet over de Holocaust.’

De opmerkingen van Petry zorgden bij de eigen achterban voor weinig tot geen verontwaardiging. De uitlatingen van Hocke des te meer. Sinds zijn kritiek op de holocaustherdenkingen is de AfD een groot aantal geldschieters kwijtgeraakt.

Bron: Welt

Geef een reactie

Laatste reacties (43)