Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AfD-politicus niet welkom bij Holocaust-herdenking na spuien nazi-retoriek

  •  
26-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
22415789181_d374272537_z
De prominente politicus Björn Höcke, van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland, is komende vrijdag niet welkom bij een Holocaust-herdenking van het voormalige Buchenwald concentratiekamp. Oud-gevangenen van het kamp en regionale politici zullen de herdenking bijwonen. Vanwege zijn eerdere uitlatingen is Höcke nadrukkelijk verzocht weg te blijven. Niet alleen heeft hij de Duitse Holocaust-herdenking omschreven als ‘verlammende herinneringspolitiek’. Volgens hem moet de wijze waarop de Holocaust wordt herdacht ‘180 graden draaien’. Höcke is partijvoorzitter van de AfD in de deelstaat Thüringen. Maandag is na een vergadering van de partijtop van drie uur besloten dat hij mag aanblijven.
“Na zijn toespraak in Dresden, is het onaanvaardbaar dat meneer Höcke deel zou nemen aan de kranslegging bij het voormalige concentratiekamp Büchenwald”, aldus waarnemend directeur van het terrein, Rikola-Gunnar Lüttgau. Hij voegde daaraan toe dat de plaats en tijd van de herdenking “een centraal onderdeel vormen van het publieke geheugen dat Björn Höcke heeft belasterd”.
Voorzitter van het de Büchenwald en Mittelbau-Dora Herdenkings Fods, Bertrand Herz, voegt daaraan toe: “We weigeren de aanwezigheid bij het monument te accepteren van hen die de Holocaust bagatelliseren.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.