Laatste update 20:56
120

AfD wint maar zegeviert niet

CDU won de deelstaatverkiezingen in Saksen met 32,3 procent van de stemmen en de SPD in Brandenburg met 27 procent maar de extreemrechtse AfD boekte wel enorme winst, volgens de exitpolls althans. De winst geldt ten opzichte van de verkiezingen van 2014. Als de uitslag wordt vergeleken met de landelijke verkiezingen van 2107 is er van winst veel minder sprake.

In Saksen werd AfD tweede met 27,8 procent, een stijging van 18,1 procent. In Brandenburg werd de partij tweede met 23,1 procent, een stijging van 10,9 procent. Had de partij in die laatste deelstaat gewonnen dan zou Andreas Kalbitz daar mogelijk premier geworden zijn. Der Spiegel onthulde vorige week de banden die dit figuur heeft met neonazi’s. Zo liep hij in Athene mee in een mars van extreemrechts waar ook met nazi-vlaggen gezwaaid werd.

De uitslag betekent dat in beide deelstaten de regerende coalities, van respectievelijk CDU-SPD en SPD-Die Linke, geen meerderheid meer hebben.

De Groenen boekten ook winst, zij het minder dan gehoopt. In Saksen gaat de partij van 5,7 naar 9 procent en in Brandenburg van 6,2 naar 9. Die Linke kreeg in beide deelstaten forse klappen.

De opkomst was met 60 procent hoog.

cc-foto: Campact

Geef een reactie

Laatste reacties (120)