69

Afghaanse asielzoeker Amiri toch uitgezet

Update: Amiri's advocaat vroeg op laatste moment nog een 'voorlopige voorziening' aan  ...Vader (54) na 18 jaar in Nederland uitgezet naar Afghanistan ... Dochter doet emotionele oproep: 'laat mijn vader niet opstijgen met het vliegtuig naar Afghanistan' ... Familie protesteert op Schiphol

Feda’s dochter Tamana (23) weet niet waar haar vader is. Hij is twee maanden geleden opgepakt en afgelopen vrijdag kreeg het gezin van een medegevangene te horen dat hij maandag wordt uitgezet.

Tamana zegt tegen Omroep Brabant dat ze niet de mogelijkheid heeft gekregen afscheid te nemen van haar vader:

Nederland is toch een democratisch land met een goed rechtssysteem. Waar zijn mijn rechten? Ik heb gewoon een Nederlands paspoort en mag geen afscheid nemen van mijn vader!

Iedereen in het gezin heeft sinds 2006 een Nederlands paspoort, behalve vader Feda. Omdat hij in dienst is geweest van de Afghaanse veiligheidsdienst KhAD, wordt hem dat geweigerd. De veiligheidsdienst wordt beticht van martelpraktijken, en volgens de regels van het zogenaamde 1F-beleid wordt vader Feda door de IND dan behandeld als een vermeende oorlogsmisdadiger. Maar volgens Tamana scheert de IND iedereen over één kam was haar vader gewoon een politieman.

Procedure

Volgens de advocaat van het gezin, Bart Toemen, loopt er nog steeds een procedure bij het Europees Hof tegen de beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De procedure is volgens hem volgens de regels verlopen. Hij noemt de situatie “heel wrang”:

Hij had in 2000 al een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Als hij toen niet de Nederlandse nationaliteit had aangevraagd, had hij misschien wel zonder problemen in Nederland kunnen blijven.

Oproep


Tamana deed een emotionele oproep aan alle passagiers en de piloot die bij haar vader in het vliegtuig naar Afghanistan zullen zitten:

Ik vraag aan iedereen in het vliegtuig: Sta op en laat dit niet gebeuren. Hij woont al 18 jaar in Nederland en wordt uitgezet naar een oorlogsgebied.

Ook maakte ze een Facebook-pagina aan uit protest. 

De IND was zondag niet bereikbaar voor commentaar, aldus Omroep Brabant.

Opiniemaker Maya Aumaj stelde onlangs op Joop.nl het niet verstrekken van verblijfsvergunningen aan ex-Afghaanse ambtenaren aan de kaak. Volgens haar valt deze groep asielzoekers tussen wal en schip. Ze kunnen nooit meer terug naar Afghanistan, maar ook hier in Nederland krijgen ze geen kans om een bestaan om te bouwen. In haar opiniestuk doet ze en beroep op de Nederlandse overheid om het 1F-beleid aan te passen.

Update maandag 13.05

Binnen twee uur komt duidelijkheid of Amiri daadwerkelijk wordt uitgezet. Hij heeft vanochtend opnieuw asiel aangevraagd. Binnen twee uur wordt nu bepaald of die spoedprocedure wordt ingewilligd of niet. Zo niet, dan vertrekt hij gewoon met het KLM-toestel KL0871 naar New Delhi. De vlucht vertrok aanvankelijk om 12.55 uur, maar is nu vertraagd en vertrekt om 13.35 uur. Een woordvoerder van de KLM verklaarde tegenover Joop.nl dat er vanuit de autoriteiten inderdaad het verzoek is geweest om ‘iemand’ mee te nemen.

De familie van Feda voert momenteel actie op Schiphol om de uitzetting van hun vader te voorkomen. OmroepBrabant doet verslag vanaf Schiphol.

Update 14.14 uur

Het KLM-toestel is vertrokken met daarin Feda Amiri. Dat stelt het Brabants Dagblad. Verslaggever Marcel Huisman plaatste deze foto op twitter van zijn dochter die in Nederland achterblijft. Ze vocht tot de laatste seconde om haar vader in Nederland te houden.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)