Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afghaanse burgeroorlog een tikkende tijdbom

  •  
24-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Afghanistan_300_03.jpg
Afghaanse militairen en politie zijn een muis vergeleken met de tienduizenden bendeleden van machtige krijgsheren. Duitsland worstelt met terugtrek uit Afghanistan
Terwijl in Nederland politici steeds meer twijfelen over de politiemissie in Kunduz, tikt de tijdbom voor een burgeroorlog in Afghanistan door. De macht van Afghaanse krijgsheren neemt steeds grotere vormen aan. Zo hebben soms wel duizenden, vaak analfabeten, bendeleden in dienst die geen verschil zien tussen de Taliban of onschuldige burgers en de straten plunderen.
Er is weinig tegen de bendeleden te doen beschrijft Volkskrant correspondent Nathalie Righton. Ze leggen onschuldige burgers om, maar ondanks dat het incident op video is vastgelegd, heeft de politie de criminelen nog steeds niet opgepakt. Daarnaast zijn de Afghaanse agenten samen met de Afghaanse militairen met een aantal van tweeduizend een muis vergeleken met de tienduizenden bendeleden van krijgsheren.
Rondom de stad Kunduz is Mir Alam de machtigste krijgsheer. Lokale journalisten schatten in dat hij zo’n 4.000 bendeleden onder zich heeft. Zelf ontkent Mir Alam dat hij iets te maken heeft met de criminelen die wijken leegplunderen, maar bijna ieder bendelid in de stad noemt hem zijn commandant.
Sommige krijgsheren werken samen met de politie en hebben daardoor het imago minder corrupt te zijn. Toch dreigt het gevaar dat ook zij binnenkort minder betrouwbaar zijn. Sinds deze maand krijgen 400 krijgsheren die in Kunduz worden ingezet als lokale politie geen salaris meer. Burgers vrezen dat ook hun bendes straks stelend door de straten trekken en in een machtsstrijd verwikkelde raken met andere bendes.
Voor Duitse politici is de ontmanteling van Afghanistanmissie een hoofdpijnkwestie. Zowel wat betreft het terugtrekken van mankracht als de logistiek. Alleen al voor het veiligstellen van het luchtruim zijn 1.500 soldaten nodig. Ook het terughalen van winkels, medische posten, kantines en fitnesscentra uit het militaire basiskamp blijkt haast onmogelijk. Vervoer door de lucht is te duur en zou daarom per trein moeten plaatsvinden, maar zelfs Oezbekistan, het buurland dat voor de minste problemen zou zorgen, is allerminst betrouwbaar.
Een aantal Duitse soldaten vreest voor Vietnam-achtige toestanden. De Nederlandse commandant Jarst de Jong van de trainingsmissie in Kunduz meent dat het verzadigingspunt is bereikt.
We moeten oppassen dat we een hekel aan elkaar beginnen te krijgen. Wij hebben de Afghanen leren kruipen en lopen. Nu moeten ze zelf leren rennen”, zegt hij tegen Righton.
Nederland heeft net als Duitsland de deadline voor het vertrek op begin 2014 gezet, maar of dat reëel is, is de vraag. In Duitsland staat de datum zelfs nog met potlood in de agenda omdat er nog verkiezingen aankomen. Ook onzeker is nog hoeveel militairen er zullen achterblijven als trainer, want ook zij zullen niet alleen als trainer, maar ook als militair hun functie uitoefenen. Zo zullen er nog altijd mensen achterblijven. 
cc-foto: The US Army
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.