Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afval brengt licht in sloppenwijken

  •  
15-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
SolarBottle.jpg
Filipijnse sloppenwijkbewoners hebben beter te eten door duurzame lamp
Groeien er nou paddenstoelen op de daken van de sloppenwijken in Manilla? Nee, het zijn plastic flessen omgetoverd tot duurzame lichtbundels. De ‘Liter licht’ is gemaakt van een plastic fles met daarin water gemengd met bleek dat door een gat in het dak gehangen kan worden. Het gemengde goedje reflecteert zonlicht zo goed dat het een hele kamer kan verlichten.
Filipijnse gezinnen besparen door de duurzame lamp een energierekening van zo’n 18 dollar per maand waardoor ze in staat zijn beter te eten. “Het zorgt voor een hele verandering”, zegt Manuel Pilande, één van de initiatiefnemers van het project. Zelfs kleine ondernemers gebruiken de lichtbundels. “Mensen kunnen nu een kilo extra rijst kopen van het geld wat ze anders zouden uitgeven aan hun energierekening en zelfs een visje bij hun maaltijd hebben.”
Het is geen nieuwe uitvinding. In Brazilië en het Midden-Oosten wordt deze oude techniek al lang gebruikt. Ook op de Filipijnen schieten de geïmproviseerde luchtbundel, die uit de daken. Meer dan 10.000 exemplaren ‘Liter licht’ hangen inmiddels in de daken van een sloppenwijk in Manilla en in de provincie Laguna. De lampen kunnen wel zo’n vijf jaar werken omdat het bleek in het water de vorming van algen tegengaat. De ‘peertjes’ bereiken een lichtsterkte van zo’n 55 tot 60 watt.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.