10

Afval brengt licht in sloppenwijken

Filipijnse sloppenwijkbewoners hebben beter te eten door duurzame lamp

Groeien er nou paddenstoelen op de daken van de sloppenwijken in Manilla? Nee, het zijn plastic flessen omgetoverd tot duurzame lichtbundels. De ‘Liter licht’ is gemaakt van een plastic fles met daarin water gemengd met bleek dat door een gat in het dak gehangen kan worden. Het gemengde goedje reflecteert zonlicht zo goed dat het een hele kamer kan verlichten.


Filipijnse gezinnen besparen door de duurzame lamp een energierekening van zo’n 18 dollar per maand waardoor ze in staat zijn beter te eten. “Het zorgt voor een hele verandering”, zegt Manuel Pilande, één van de initiatiefnemers van het project. Zelfs kleine ondernemers gebruiken de lichtbundels. “Mensen kunnen nu een kilo extra rijst kopen van het geld wat ze anders zouden uitgeven aan hun energierekening en zelfs een visje bij hun maaltijd hebben.”

Het is geen nieuwe uitvinding. In Brazilië en het Midden-Oosten wordt deze oude techniek al lang gebruikt. Ook op de Filipijnen schieten de geïmproviseerde luchtbundel, die uit de daken. Meer dan 10.000 exemplaren ‘Liter licht’ hangen inmiddels in de daken van een sloppenwijk in Manilla en in de provincie Laguna. De lampen kunnen wel zo’n vijf jaar werken omdat het bleek in het water de vorming van algen tegengaat. De ‘peertjes’ bereiken een lichtsterkte van zo’n 55 tot 60 watt.

Vancouver Sun: Bottle lights brighten homes

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (10)