47

Ahmed Marcouch slachtoffer van etnisch profileren

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is het slachtoffer geworden van etnisch profileren in Madrid. Het incident vond plaats in de vroege avond, toen Marcouch met zijn gezin aan het winkelen was op de Gran Via. Dat verklaart Marcouch tegenover het Spaanse persbureau EFE:

Opeens riepen twee agenten: ‘Hé meneer’. We moesten stoppen en onze paspoorten laten zien. Zonder enige aanleiding maakten ze er foto’s van. Ik vroeg hen dat niet te doen omdat we niets verkeerds hadden gedaan en ze er het recht niet toe hadden, maar ze gingen gewoon door. Op mijn vraag of er een concrete aanleiding was of dat het om etnisch profileren ging, gaven ze geen antwoord. De controle, die overduidelijk was gebaseerd op het Arabische uiterlijk van mij en mijn familie, duurde ongeveer een kwartier. Ik vroeg het identificatienummer van de agenten, maar dat wilden ze niet geven. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt in Spanje.

Ahmed Marcouch is oud-brigadier bij de Amsterdamse politie. In zijn tijd als Kamerlid namens de PvdA toonde hij zich een fel tegenstander van etnisch profileren, een ongrondwettelijke vorm van discriminatie.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)