Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Airlines klagen whizzkid aan die goedkope vluchten selecteert

  •  
31-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Skiplagged_2.jpg
De 22-jarige Aktarer Zaman ontmantelt de grote truc van airlines waarom korte directe vluchten zo duur zijn
De 22-jarige whizzkid Aktarer Zaman wordt aangeklaagd door grote vliegtuigmaatschappijen als Orbitz en United omdat zijn website Skiplagged de goedkoopste vluchten selecteert. De airlines menen dat de wijze waarop Zaman dat doet, illegaal is. Via crowdfunding probeert hij nu geld in te zamelen om via advocaten zijn gelijk te halen.
De whizkid ontdekte dat lange vluchten met een overstap vaak goedkoper zijn, dan korte directe vluchten. Zijn website Skiplagged selecteert lange goedkope vluchten met een overstap. Daarvan is de overstapplaats de werkelijke eindbestemming en dat bespaart veel op de ticketprijs omdat korte directe vluchten sterk aan de prijs zijn.
United en Orbitz hebben Skiplagged vorige maand voor de rechter gesleept, meldt Bloomberg. Ze vinden de website oneerlijke concurrentie en dat het een ‘verboden manier van reizen’ promoot, meldt CNN. Ze eisen een schadeclaim van 75.000 dollar.
Zaman wil niet toegeven aan de grote vliegtuigmaatschappijen en is vastbesloten de rechtszaak aan te vechten. “Alles wat Skiplagged doet is legaal, maar de enige manier om dat te bewijzen is via advocaten”, zegt hij i n zijn blog op GoFundMe. Via crowdfunding hoopt hij 35.000 dollar bij elkaar te krijgen om zijn advocaten te betalen. Binnen één maand heeft hij al 30.000 bij elkaar gespaard. Als er geld overblijft, zal hij dat aan een goed doel schenken, meent hij. Ook daarvoor kunnen mensen suggesties doen.
RTEmagicC_Skiplagged_2.jpg
Met de rechtszaak wil de jonge whizkid bewijzen dat vliegtuigmaatschappijen oneerlijke prijzen vragen met hun gecompliceerde prijzenschema’s. De airlines protesteren. Ze vinden het bezwaarlijk dat op deze manier niet meer goed is na te gaan waar passagiers blijven én dat op deze wijze hun prijzenschema wordt opengebroken. Lange vluchten vliegen meestal eerst op een groot en vaak duur vliegveld van waar de volgende vlucht vertrekt. Passagiers die op lange vluchten zitten krijgen dan een soort van ‘korting’ op de vliegveldbelasting, maar wie direct vliegt, krijgt dat niet. 
Op Zaman’s crowdfundingsite loopt een discussiepol met de vraag of ‘Verbogen stedenvluchten’ verboden moeten worden. Slechts 4 procent van de bezoekers vindt dat een goed idee. Toch lijken velen voorstander om Zaman’s website in de lucht te houden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.