3

AIVD bespioneerde illegaal politici Bonaire

Inlichtingendienst vergaarde belastende informatie, zonder toestemming van minister-president of hoofd Antilliaanse inlichtingendienst

Het is niet alleen de Amerikaanse NSA die zich het recht toe-eigent over haar eigen grenzen burgers af te luisteren, ook de Nederlandse AIVD kan er wat van. De inlichtingendienst AIVD heeft namelijk tussen 2005 en 2010 politici op Bonaire op illegale wijze afgeluisterd. Dat meldt NRC Handelsblad. Doelwit waren politici die met het Nederlandse kabinet onderhandelden over aansluiting bij Nederland. De illegale operatie werd geheim gehouden voor het toenmalige Antilliaanse kabinet.

Op het eiland is  door de AIVD belastende informatie verzameld waaruit blijkt dat de politici mogelijk corrupt waren en zich mogelijk schuldig maken aan grootschalig machtsmisbruik. Ramonsito Booi, partijleider van de christen-democratische UPB en zijn rechterhand, gedeputeerde Burney El Hage zouden door de AIVD zijn afgeluisterd. Bronnen rond het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bevestigen tegenover NRC dat de top van het departement bekend is met de AIVD-informatie.

De AIVD mag alleen gelegitimeerd inlichtingen- en veiligheidsoperaties uitvoeren op de Antillen met toestemming van de minister-president van de Antillen of namens het hoofd van haar eigen inlichtingendienst. Toenmalig minister-president Emily de Jongh-Elhage tegenover NRC: “Ik wist van niets. Ik schrik hier van.”

Volgens het ministerie van BZK is tegenover de operatie tegenover het Antilliaanse kabinet  verzwegen, omdat El Hage destijds minister van Economische Zaken was (2006 en 2007).

NRC: AIVD bespioneerde op illegale wijze politici op Bonaire

Geef een reactie

Laatste reacties (3)