Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AIVD ontmantelt Russisch spionagenetwerk

  •  
10-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Exterieurs Russische ambassade

© DEN HAAG - Exterieur van de Russische ambassade in Den Haag. In de auto van een Russische militaire attaché in Nederland zou een spionage-apparaat gevonden zijn. ANP PHIL NIJHUIS

Nederland zet twee Russische diplomaten het land uit omdat ze zijn betrokken bij spionage. De inlichtingendienst AIVD ontdekte dat het duo informatie verzamelde over kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en nanotechnologie. De diplomaten hadden een netwerk opgebouwd van bronnen die werken in de technologiesector. De NOS meldt :
"De AIVD zegt de operatie van de twee te hebben beëindigd door hun bronnen aan te spreken. Ook de werkgevers van de bronnen, bedrijven en een hogere onderwijsinstelling, zijn geïnformeerd. Welke dat zijn wil de dienst niet zeggen."
In 2018 liepen er ook al eens Russische spionnen tegen de lamp die in Nederland actief waren. Zij probeerden de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) te hacken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.