15

AIVD ronselt studenten als informant

Geheime dienst probeert zo aan informatie over demonstraties en krakersbijeenkomsten te komen ... Update:Commissie Dessens pleit voor meer bevoegdheden AIVD

De AIVD werft studenten als informant om zo aan inlichtingen te komen over bijvoorbeeld demonstraties en krakersbijeenkomsten. Dat meldt het AD op basis van verklaringen van een aantal studenten dat het afgelopen jaar benaderd is door de geheime dienst. De studenten zeggen zich vaak geïntimideerd te voelen door de manier van handelen van de AIVD.

Het AD sprak met meerdere Nederlandse studenten die zoor de AIVD zijn benaderd om inlichtingen te geven. De opgevraagde informatie varieert van China, Egypte, een Utrechtse studentenvereniging tot informatie over demonstraties en krakersbijeenkomsten. De studenten zijn allemaal benaderd door iemand die zich in eerste instantie uitgaf voor een ambtenaar van Binnenlandse Zaken, het departement waar de AIVD onder valt.

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Ed van Thijn moest in 1981 nog opheldering geven toen bleek dat de BVD een student had gevraagd te infiltreren in de vredesbeweging.

De AIVD mag omwille van de staatsveiligheid iedereen benaderen of rekruteren. Susan Scholten, woordvoerster van de AIVD, verklaart tegenover het AD dat het benaderen van mensen pas na een zorgvuldige afweging en toestemming van een chef plaatsvindt. Ook mag de geheime dienst niemand dwingen om te praten of te infiltreren.

Volgens de krant voelen de studenten zich echter rot en overrompeld wanneer ze door de AIVD worden benaderd. Eén van hen beschrijft de werkwijze van de geheime dienst zelfs als stalking. De studenten zijn bang voor nadelige gevolgen wanneer ze ervoor kiezen de geheime dienst niet te helpen, bijvoorbeeld om zelf als verdachte te worden gezien.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zegt hier echter nooit melding te hebben gekregen en moet het ‘heel gek’ dat er blijkbaar geïnfiltreerd moet worden om te kijken wat ze doen en met wie ze contacten hebben. Vice-voorzitter Eduard Schmidt:

Ik vind het een erg sterk middel, eigenlijk buitenproportioneel. Onze protesten zijn altijd vreedzaam en geweldloos en we hebben een eigen ordedienst om demonstraties in goede banen te leiden.

De LSVb wil het ministerie om opheldering vragen en hoopt op Kamervragen.

Update 11.45
Een commissie, onder leiding van oud-topambtenaar Stan Dessens, adviseert de politiek de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD vooral internet- en telefoonverkeer ongericht te laten verkennen en analyseren. Hiervoor is een verruiming van de elektronische spionagebevoegdheden van de diensten nodig. Wel adviseert Dessens om voor iedere activiteit van de diensten expliciet toestemming te eisen van de minister. Toezichthouder CTIVD moet de mogelijkheid krijgen activiteiten te laten staken, “als hij bezwaar ziet.”

Lees ook op Joop: ‘AIVD ronselt minderjarigen als informant’
AD: Geheime dienst werft student als informant
NOS: “AIVD werft student als informant”

cc-foto: Thijs Kuipers

Geef een reactie

Laatste reacties (15)