132

Akkoord over wapenstilstand in Oekraïne

Update: Vragen over gevolgen amnestie-passage voor MH17-daders ... Urenlang nachtelijk topoverleg in Minsk heeft akkoord op hoofdlijnen opgeleverd … Wapenstilstand per 15 februari, terugtrekken zwaar wapentuig en grondwetswijziging ten behoeve van Oekraïense burgers 

De Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande, president Poetin van Rusland en president Porosjenko van Oekraïne hebben de hele nacht van woensdag op donderdag onderhandeld over een vredesakkoord in het conflict in Oost-Oekraïne. Na 12 uur onderhandelen lag er een akkoord, maar dit werd door de pro-Russische separatisten niet geaccepteerd. Enkele uren later is er nu toch een akkoord op hoofdlijnen.

Updates onderaan artikel

Het akkoord houdt in dat er een staakt-het-vuren komt vanaf 15 februari. Zwaar wapentuig moet uit de omstreden regio worden teruggetrokken en er komt een grondwetswijziging die de rechten van de bevolking in het oosten van Oekraïne beter gaat waarborgen. Dit meldt de NOS.

De details van het akkoord komen langzaamaan naar buiten. Poetin en Hollande bevestigen dat er een deal is. Hollande zegt dat de rebellen het akkoord hebben ondertekend. Hollande en Merkel zullen het akkoord later vandaag voorleggen aan alle lidstaten van de EU.

Het Kremlin laat weten dat het de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne zal accepteren, maar dit kan nog verschillende betekenissen hebben, zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars. Het slaat mogelijk op het teruggeven van de door Rusland geannexeerde Krim, maar het zou ook kunnen betekenen dat er door de pro-Russische rebellen “niet geknabbeld mag worden” aan onafhankelijke gebieden. Oekraïne en de pro-Russische rebellen moeten het nog eens worden over de strategisch gelegen stad Debaltsevo. Oekraïense soldaten zijn omsingeld en de rebellen verwachten dat zij zich overgeven. Poetin roept op tot terughoudendheid.

De leiders zullen elkaar regelmatig ontmoeten om er op toe te zien dat alle afspraken uit het akkoord worden nageleefd.

Nachtelijk overleg
De onderhandelaars gingen woensdagavond om de tafel en hebben de hele nacht gepraat. NOS sprak met oud-minister Ben Bot over het geheim van de nachtzittingen.

Ik weet uit ervaring dat over het algemeen de compromissen vaak tot stand kwamen tussen pak ‘m beet half 4 en 5 uur in de ochtend. Dan is men voldoende vermoeid om te zeggen: ik geef wat toe. Aan de andere kant is er dan lang genoeg gepraat. Dan speelt de gunfactor ook een rol. Dan zie je dat er rond dat tijdstip ineens een half uur komt waarin je het ijzer kan smeden en het compromis erdoor kan drukken.

Gevechten
Zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische rebellen melden dat er ondertussen nog steeds gevochten wordt in de regio.

Update 12.20 uur – Koenders voorzichtig positief

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is blij met de wapenstilstand, maar wil alle details van het akkoord nog afwachten voordat hij een definitieve reactie geeft.

De duivel zit een beetje in de details.

Het is cruciaal dat alle partijen, inclusief Rusland, de gemaakte afspraken snel en volledig nakomen.

Update 14.00 uur – Vragen over gevolgen amnestie-passage voor MH17-daders

Het gaat om de volgende zinsnede die in artikel 5 van het Minsk-akkoord staat:

Het voorziet in een wettelijk geregelde amnestie en vergeving die vervolgen en bestraffen verbiedt, ivm de gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in verschillende rayons van de regio’s Donetsk en Lugansk.

Kamerleden willen weten wat hiervan de gevolgen zijn voor de daders die de aanslag op vlucht MH17 hebben gepleegd. Het toestel kwam neer in de regio waar de amnestie-passage betrekking op heeft.

PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes:

Voor de duidelijkheid: het zou uiteraard volstrekt onacceptabel zijn als de opsporing of berechting van de verantwoordelijken voor het neerhalen van MH17 op enigerlei wijze beperkt wordt.

Ook het CDA vraagt om opheldering:

Wij willen met spoed weten wat dit betekent voor het onderzoek, sinds Oekraine partij is bij zowel het Minsk akkoord als onderdeel is van het JIT, dat onderzoek doet naar de aanslag op de MH17. Verder willen wij weten hoe Nederland voor vervolging zorgt: Nederland is immers geen partij bij de Minsk akkoorden.

Cc-foto: Sasha Maksymenko

Geef een reactie

Laatste reacties (132)