Laatste update 08 augustus 2019, 00:17
10

Ebola-alarm in Rotterdam blijkt loos

In Rotterdam is groot alarm geslagen voor een incident bij het Maasstad Ziekenhuis op Rotterdam-Zuid. Volgens MediaTV is er sprake van een patiënt die zich gemeld heeft bij de huisartsenpost en mogelijk met ebola besmet is. Nader onderzoek is nodig. De huisartsenpost en de spoedeisende hulp van het ziekenhuis zijn afgesloten en de patiënt en enkele andere personen zouden in quarantaine zijn geplaatst.

Het RIVM meldt over ebola:

Zieke mensen kunnen andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Verspreiding van het virus via de lucht (bijvoorbeeld door niezen of hoesten) is nog nooit aangetoond. De tijd tussen het oplopen van het ebolavirus totdat mensen ziek worden is gemiddeld een week. Een patiënt is besmettelijk als er klachten ontstaan zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast kunnen nog een groot aantal andere klachten ontstaan. Het meest kenmerkende van de ziekte is dat het virus ontstekingen van kleine bloedvaatjes kan geven. Het gevolg daarvan is dat patiënten op verschillende plaatsen in het lichaam bloedingen kan krijgen. Op dat moment is de patiënt het meest besmettelijk.

Een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen verklaarde vorig jaar tegen EenVandaag dat vrees voor de ziekte in Nederland niet terecht is omdat de autoriteiten zeer goed zijn voorbereid.

Er zijn de laatste jaren tientallen meldingen geweest van mogelijke ebola-gevallen in Nederland. Die bleken stuk voor stuk loos alarm.

In Congo woedt al meer dan een jaar een ebola-epidemie. In juli riep de Wereldgezondheidsorganisatie de noodtoestand uit omdat al meer dan 1600 mensen waren overleden aan de dodelijke ziekte en waarschuwde voor de internationale consequenties. Vijf jaar geleden overleden zo’n 11.000 mensen aan ebola bij een uitbraak in West-Afrika.

Update 23:55

Volgens de NOS zijn er 31 mensen in quarantaine geplaatst:

Een ooggetuige zegt tegen de NOS dat er vanavond twee mannen op de huisartsenpost bij het Maasstad Ziekenhuis binnenkwamen. De ooggetuige zegt familie te zijn van iemand in de huisartsenpost. Een van de twee mannen zou verschijnselen van de zeer besmettelijke ziekte vertonen. Ze spraken geen Nederlands en komen volgens de ooggetuige uit Congo. Gezondheidsinstituut RIVM doet onderzoek en sluit ebola niet uit. “Toch is de kans daarop erg klein, omdat de man niet uit een gebied in Congo komt waar ebola heerst”, zegt een woordvoerder.

Update 00:10

RTV Rijnmond meldt dat er sprake is van loos alarm en de patiënt niet besmet is met ebola.

cc-foto: UNMEER/Martine Perret

Geef een reactie

Laatste reacties (10)