29

Albert Heijn tovert illegale nederzittingen om tot Israël

'Albert Heijn misleidt klanten' ... Consument wordt dom gehouden over herkomst artikelen

Tweeëntwintig internationale hulporganisaties presenteren dinsdag een rapport waaruit blijkt dat consumenten dom worden gehouden over de herkomst van een scala artikelen. Het label ‘uit Israël’ betekent lang niet altijd dat het product ook daadwerkelijk uit Israël komt, illegale nederzettingen worden gemakshalve ook omgetoverd tot Israël.

Zo verkocht supermarktketen Albert Heijn lange tijd dadels waarop het label Israël stond. Hulporganisatie Cordaid achterhaalde dat deze afkomstig waren van een illegale nederzetting op de bezette Westoever. Misleiding van de Nederlandse consument dus. Een woordvoerster laat aan dagblad Trouw weten dat er nooit sprake is geweest van misleiding omdat consumenten die willen weten of een product uit een nederzetting komt, het adres van de teler kunnen opvragen.

De schoonheidsproducten van het merk Ahava worden geprezen als Israëlische smeersels met Dode Zee-extract, terwijl bekend is dat ze worden bereid in een Israëlische nederzetting op Palestijns grond.

De Europese Unie is erg duidelijk over de illegale nederzettingen en keurt ze af. Handel met de bezette gebieden wordt echter gewoon toegestaan. De kolonisten verdienen zo elk jaar ruim 230 miljoen euro aan export naar Europese landen, terwijl Palestijnen met export naar Europa slechts 15 miljoen euro binnenhalen. “Dit verschil zou deels te wijten zijn aan het feit dat Israël de economie van de Palestijnen onderdrukt, terwijl het die van de kolonisten stimuleert”, schrijft dagblad Trouw.

De hulporganisaties pleiten nu voor eerlijker etikettering. Ook willen ze dat de EU handel met de kolonies moet ontmoedigen of zelfs verbieden. Alleen Groot-Brittannië en Denemarken hebben sinds kort een wet die duidelijkheid verschaft over de herkomst van artikelen.

Trouw (betaalde editie): Israëlisch etiket misleidt klant

cc-foto: Codepink

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)