11

Albert Heijn voor de rechter om alcohol leeftijdscontroles

Franchisenemer wil gebruik effectief controlesysteem afdwingen

Supermarktondernemer Jan Pollemans uit Etten-Leur spant een kort geding aan tegen Albert Heijn omdat de grootgrutter het hem onmogelijk zou maken om adequate leeftijdscontroles uit te voeren bij de verkoop van alcohol. Pollemans eist dat Albert Heijn hem in staat stelt het controlesysteem van Ageviewers in te voeren, een systeem dat effectief blijkt te zijn maar dat de supermarktbranche al jaren links laat liggen.

Dat meldt het programma Argos. De franchisehouder van Albert Heijn, Jan Pollemans, is net als verscheidene andere franchiseondernemers ontevreden over de volgens hen beperkte middelen die supermarktketens als AH, Jumbo en Spar ter beschikking stellen om de leeftijd te controleren van klanten die alcohol willen kopen. Supermarkten leggen de verantwoordelijkheid voor de naleving van de leeftijdsgrens momenteel volledig bij de kassamedewerker. Hoewel er met Ageviewers al jaren een effectief controlesysteem bestaat, weigeren de grote supermarktketens dit in te voeren.

Volgende week krijgt de Tweede Kamer de beschikking over een onderzoek van het Trimbos-instituut naar leeftijdscontrolesystemen. Argos meldde vandaag al een van de conclusies uit dat rapport: van alle onderzochte controlesystemen blijkt dat alleen Ageviewers aantoonbaar effectief en fraudebestendig is, en volledig in lijn met de privacyregels.

Tweede-Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie zei in het programma dat hij vindt dat staatssecretaris Van Rijn de supermarkten nu moet verplichten om sluitende controlemiddelen zoals Ageviewers in te zetten:

Als het rapport van het Trimbosinstituut er is zullen we staatssecretaris Van Rijn vragen hiermee aan de slag  te gaan met het CBL, het Centraal Bureau Levensmiddelen, om te vragen of ze dit systeem willen gaan overnemen. Als dat nog steeds tegen een muur stuit  dan moeten we als medewetgever  gaan kijken of we niet in de wet moeten zetten dat er tot een sluitend handhavingssysteem overgegaan moet worden, met percentages van minimaal 90%.

Uit onderzoeken blijkt dat nog volop alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Momenteel gebruiken enkele tientallen zelfstandige slijters en een kleine supermarktketen Ageviewers. Het nalevingspercentage ligt tussen de 95 en 100 procent.

CC-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (11)