Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Albert Heijn voor de rechter om alcohol leeftijdscontroles

  •  
28-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
flickr_drank_300
Franchisenemer wil gebruik effectief controlesysteem afdwingen
Supermarktondernemer Jan Pollemans uit Etten-Leur spant een kort geding aan tegen Albert Heijn omdat de grootgrutter het hem onmogelijk zou maken om adequate leeftijdscontroles uit te voeren bij de verkoop van alcohol. Pollemans eist dat Albert Heijn hem in staat stelt het controlesysteem van Ageviewers in te voeren, een systeem dat effectief blijkt te zijn maar dat de supermarktbranche al jaren links laat liggen.
Volgende week krijgt de Tweede Kamer de beschikking over een onderzoek van het Trimbos-instituut naar leeftijdscontrolesystemen. Argos meldde vandaag al een van de conclusies uit dat rapport: van alle onderzochte controlesystemen blijkt dat alleen Ageviewers aantoonbaar effectief en fraudebestendig is, en volledig in lijn met de privacyregels.
Tweede-Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie zei in het programma dat hij vindt dat staatssecretaris Van Rijn de supermarkten nu moet verplichten om sluitende controlemiddelen zoals Ageviewers in te zetten:
Als het rapport van het Trimbosinstituut er is zullen we staatssecretaris Van Rijn vragen hiermee aan de slag  te gaan met het CBL, het Centraal Bureau Levensmiddelen, om te vragen of ze dit systeem willen gaan overnemen. Als dat nog steeds tegen een muur stuit  dan moeten we als medewetgever  gaan kijken of we niet in de wet moeten zetten dat er tot een sluitend handhavingssysteem overgegaan moet worden, met percentages van minimaal 90%.
CC-foto: Gerard Stolk

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.