137

Aldi ontkent boycot kolonistenwaar

Update Aldi ontkent weren van goederen uit bezette gebieden ... Hoogvliet en Jumbo verkopen geen producten uit nederzettingen ... Marktleider AH kijkt kat uit de boom

Supermarkten Aldi en Hoogvliet verkopen geen producten meer die afkomstig zijn uit Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Supermarktketen Jumbo garandeert dat zijn huismerk vrij is van goederen uit de koloniën. Dat meldt Trouw maandag op basis van een rondgang langs een aantal supermarkten.

Update
Supermarktketen Aldi ontkent dat ze producten uit Joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden uit de schappen houdt. “Aldi houdt zich niet bezig met politieke en religieuze kwesties”, schrijft het bedrijf in een reactie op de berichtgeving in Trouw.

In een maandagavond uitgegeven verklaring zegt Aldi te betreuren dat in het artikel van Trouw gesproken wordt over het boycotten van producten uit de bezette gebieden. Aldi stelt dat er “onjuistheden” zijn geslopen in de beantwoording van vragen voor een rapport van bureau Profundo over de Nederlandse economische banden met de Israëlische nederzettingen. Daardoor is “een verkeerde voorstelling van zaken ontstaan”, aldus Aldi.

Eerder
Trouw schreef maandag dat Aldi niet wil dat zijn producten “op enigerlei wijze ter discussie komen te staan”. De supermarkt zou van leveranciers eisen dat ze geen producten uit de bezette gebieden leveren. Jumbo vraagt zijn leveranciers sinds kort om een formele bevestiging dat producten met het etiket ‘Israël’ niet uit de bezette gebieden komen. De klant heeft recht op eerlijke informatie, aldus Jumbo tegenover Trouw.

De levensmiddelenbranche worstelt al geruime met de vraag hoe om te gaan met producten uit de omstreden nederzettingen. Aldi, Hoogvliet en Jumbo nemen het voortouw, maar Albert Heijn kijkt bijvoorbeeld de kat uit de boom. De marktleider wacht op een advies van de branchevereniging voor supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Dit CBL wacht op zijn beurt op een advies van de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken). Zij kijken weer naar de Europese Unie, want ze behandelen de heikele kwestie het liefst in Europees verband.

Producten uit nederzettingen gelden in toenemende mate als omstreden. Israël gaat ondanks internationale kritiek door met het uitbreiden van de illegale kolonies op de Westelijke Jordaanoever, die het sinds 1967 bezet.

Trouw: Supermarkten boycotten producten uit bezette gebieden

Foto-cc: Alan Stanton

Geef een reactie

Laatste reacties (137)