231

Alexander Pechtold bezocht Henk en Ingrid

D66-leider over zijn nieuwe boek

Alexander Pechtold, een van de meest gedreven opponenten van Wilders in het parlement, kreeg een tweet van een stel dat zich Henk & Ingrid noemde. Hij zocht ze thuis op, sprak met ze en ging vervolgens op zoek naar andere PVV-stemmers. Over die gesprekken schreef hij een boek dat vandaag verschijnt: ‘Henk, Ingrid en Alexander’. Zelfs Churchill kan er wat van leren.


Pechtold vertelt in deze door D66 gemaakte video dat de gesprekken hem deden denken aan zijn tijd in de lokale politiek (wethouder in Leiden, burgemeester van Wageningen). De verwijdering tussen burger en overheid, de soms te hoge verwachtingen van de overheid.

Hij zegt dat het belangrijk is te luisteren maar dat je als politicus ook moet durven tegenspreken, laten merken dat je goed over zaken hebt nagedacht: “Blijf bij je boodschap.”

Aan het einde van het gesprek verhaalt hij over een Brabantse familie waar hij op bezoek ging. Voor de deur hing een bord met Hier Waak Ik! Een grote hond werd na het aanbellen in een kooi gestopt. “Maar hij doet niks hoor.”

Eenmaal binnen viel hem op dat de tv op Politiek24 stond ingeschakeld. De man en vrouw bleken politiek zeer geïnteresseerd te zijn. Het leverde een boeiende discussie op.

Pechtold haalt de conservatieve Britse premier Winston Churchill aan die ooit opmerkte: “Het beste bezwaar tegen democratie is een gesprek van vijf minuten met de gemiddelde kiezer.” De D66-leider: “In dit boek toon ik dan ook aan dat je langer dan vijf minuten met kiezers moet spreken.”

Geef een reactie

Laatste reacties (231)