56

‘Alle smurfen zijn nazi’s’

Franse politicoloog werpt licht op bestaan haatsmurfen

Smurfen zijn geen lieve kabouters, maar vermomde nazi’s die de kindergeest vergiftigen met hun kwalijke ideeën. Tot die conclusie komt de Franse politicoloog Antonie Buéno, in een boek dat nog moet verschijnen maar nu al spraakmakend is.

Buéno legde de smurfen-ideologie naast een checklist van totalitaire politieke systemen en kwam tot een schokkende ontdekking. Terwijl de smurfen, of zoals ze in hun moedertaal heten ‘schtroumpfs’, zich voordoen als onschuldige kindervrienden zijn het in werkelijkheid keiharde anti-democraten, concludeert de politicoloog. Vooral Grote Smurf is een griezel, meldt het AD.

De eerste van alle Smurfen is autoritair en paternalistisch en leidt ‘een totalitaire utopie doordrenkt van stalinisme en nazisme’, aldus Buéno, die literatuur doceert aan de Sciences Po, de politieke faculteit.

Buéno (1981) heeft een reeks boeken op zijn naam staan en is politiek actief voor de centristische Union centriste.

In een reactie laat de zoon van de inmiddels overleden smurfenschepper Peyo weten dat de tekenaar niet in politiek geïnteresseerd was. Hij vroeg zijn vrouw steevast om stemadvies.

Smurfen worden in het publieke debat al langer verdacht van een intolerante houding. Zo duikt regelmatig de term ‘haatsmurf’ op, een typering voor een politicus die met het zaaien van haat probeert de positie van Grote Smurf te bemachtigen.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)