53

‘Alleen de beschaving is nog te redden’

VIDEO: Eko-optimist Paul Gilding: 'De klap is onvermijdelijk, maar de ineenstorting kan nog worden afgewend'

De Australiër Paul Gilding brengt dit weekend het boek ‘The Great Disruption’ uit waarin hij aanstuurt op het redden van de beschaving. Volgens de eko-optimist is de aarde niet meer te redden, maar moet alles op alles gezet worden om de beschaving te redden.


Als de mensheid op het laatste moment besluit in te grijpen is het te laat, volgens Gilding. Dit weekend is hij in Nederland waar hij ooit woonde omdat hij directeur was van Greenpeace International (tot 1994). Hij adviseerde gedurende zijn loopbaan diverse concern als Ford en DuPont, maar de laatste twee jaar wijdde hij zich met name aan zijn boek.

Volgens Gilding’s berekeningen leeft de mensheid nu al 40 tot 50 procent boven de capaciteit van de aarde. Dat blijkt uit footprint-berekeningen waarbij wordt uitgerekend hoeveel ruimte je nodig hebt om de wereldconsumptie duurzaam in stand te houden.

De klap komt. We leven nu als het ware op de creditcard. Misschien al op de creditcards van onze kinderen. Maar uiteindelijk komt de rekening en die moet worden betaald. Kan misschien nog tien, vijftien jaar duren. Maar hij komt”, zegt hij in een interview in de Volkskrant.

In 2050 zullen er 30 procent meer mensen op de aarde zijn en bovendien zal de economie blijven groeien. Ook wil een groot deel van de aardbewoners de achterstand van de armoede wegwerken. Dat alles bij elkaar is een uitputtingsslag voor de aarde die al buiten adem is.

Als je dat allemaal bij elkaar optelt en iedereen heeft in 2050 een fijne Europese levensstandaard, dan gebruiken we tien, vijftien keer de capaciteit van de aarde. Dat gaat echt niet lukken. Of je het leuk vindt of niet: het einde van het winkelen is nabij.

Het klimaatprobleem is volgens de Australiër maar een symptoom. De afbrokkeling van de aarde is nu al te zien. De hongersnood in Somalië. Rusland die stopt met de export van graan en in Texas vindt de ergste droogte sinds ooit plaats. Ook geeft de economie al een rood signaal. Normaal dalen de prijzen van grondstoffen in laagconjunctuur, maar dat doen ze nu al lang niet meer.

Gilding waarschuwt voor wereldoorlogen als de politiek geen leiderschap toont. China en Saoedi-Arabië kopen nu al miljoenen hectaren landbouwgrond in Afrika op om in eigen voedsel te voorzien. 

Het zal een krachtige overheid moeten zijn. Niet per se een dictatuur, maar ook niet per se een democratie. Maar we moeten wel beslissingen nemen. Anders doen verkeerde mensen dat. Waartoe dat kan leiden, hebben we voor en in de Tweede Wereldoorlog gezien. Dan krijg je nationalisme, fascisme.”

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (53)