124

‘Alleen moslims kunnen islam-vrees autochtonen wegnemen’

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gooit opnieuw de knuppel in het hoenderhok

Autochtone Nederlanders die bang zijn voor spookbeelden van ‘islamisering’ moeten gerustgesteld worden door de moslimgemeenschap. Dat stelt burgemeester Aboutaleb. Volgens hem lopen moslims te makkelijk weg voor de haat die IS zaait in plaats van de angst die in Nederland heerst serieus te nemen.

Aboutaleb, die sinds begin dit jaar een college leidt waar Leefbaar Rotterdam deel van uit maakt, baarde afgelopen zomer opzien met een opiniestuk in Trouw waarin hij moslims opriep publiekelijk afstand te nemen van IS. Hij schreef dat artikel samen met Leefbaar-leider Joost Eerdmans.

Nu maant de man die door Elsevier werd uitgeroepen tot ‘Nederlander van het Jaar’ moslims opnieuw tot actie maar dan tegen islamofobie. In een interview met de Rotterdamse website Vers Beton stelt Aboutaleb over de vrees die een deel van de bewoners koestert voor moslims:

Jarenlang is tegen angstige mensen gezegd: ‘Ach joh, zeur niet.’ Daarvoor hebben we een zeer ernstig verdeelde samenleving teruggekregen. Juist dáárom moet je dit geluid serieus nemen. Bovendien geloof ik dat ík een taak heb als jij bang bent voor mij. Ik moet mijn hand uitsteken. Niemand kan de vrees van veel autochtone Nederlanders wegnemen, behalve de moslimgemeenschap zelf. We hebben daar in de Islam een hele mooie uitdrukking voor: Allahumma inna hada munkar, oftewel: ‘Oh God wat is dit toch vreselijk wat hier gebeurt’. Dat zeggen heeft níéts te maken met erkennen dat je schuldig bent. Het is bovendien niet zo heel arbeidsintensief: moslims zeggen het wel tien keer op een dag. Maar als je vraagt om deze woorden in verband met IS uit te spreken, wordt het ineens een ideologisch ding. Terwijl je ongelofelijk veel rust brengt wanneer je het wél uitspreekt. Wat is daar op tegen?

Aboutaleb zegt dat de moslimgemeenschap in de problemen komt door een kleine groep die IS bewondert: “Die loyaliteit leidt tot ongelofelijk veel onrust bij een deel van de autochtone Nederlanders. Die zijn bang.” Hij zet zich nadrukkelijk tot moslims te richten omdat hun publieke afwijzing van IS veel meer impact heeft dan die van niet-moslims.

Op de opmerking of hij zich ook tot alle Feyenoord-supporters zou richten als hooligans zich misdragen, antwoordt hij: “Dat heb ik gedaan in 2011! Ik heb gezegd: je moet ze sociaal isoleren. Er waren toen tienduizenden supporters die een petitie tekenden. Maar er waren ook supporters die zeiden: moet ik me nu verantwoorden voor wat anderen gedaan hebben?”

Ahmed Aboutaleb op Vers Beton: “Ik doe niet aan politiek, ik heb een stad te managen”

cc-foto: DirkvdM

Geef een reactie

Laatste reacties (124)