Laatste update 13:57
114

Alliantie met FvD blijkt kostbare fout voor Leefbaar Rotterdam

Het lijkt erop dat de alliantie met Forum voor Democratie verkiezingswinnaar Leefbaar, met 11 zetels veruit de grootste partij, de das om gaat doen in Rotterdam. Leefbaar Rotterdam heeft met VVD (5 zetels) en CDA (2 zetels) op zijn minst nog een grote partij nodig, maar D66 (5 zetels) wil pertinent niet samenwerken met Leefbaar als er geen afstand wordt genomen van FvD. Omdat PvdA (5 zetels) en GroenLinks (5 zetels) er hetzelfde in staan krijgen zij nu samen met D66 de kans om samen – met nader te bepalen andere partijen – een nieuw Rotterdams stadsbestuur te vormen. Dat is de uitkomst na twee verkenningsrondes van Jos van der Vegt en Derk Loorbach. Het AD schrijft:

Het verkenners-duo heeft de eerste twee rondes alleen met partijen afzonderlijk gesproken. Vanaf volgende week zullen meerdere partijen in groepjes met elkaar aan tafel zitten, aldus stadhuis-bronnen. Daarbij wordt uitgegaan van D66, GroenLinks en PvdA als een nieuw progressief motorblok. Gezamenlijk hebben zij 15 zetels, daar moeten er nog minstens 8 bij. Andere partijen mogen volgende week bij de gesprekken aansluiten om samenwerking te bespreken, onder wie Leefbaar, VVD en CDA. Ook andere combinaties van partijen worden onderzocht. Duidelijk is wel dat Leefbaar en VVD samen niet meer als favoriet gelden.

Leefbaar Rotterdam-leider Eerdmans heeft echter nog goede hoop om toch nog te kunnen regeren:

De partij die met overmacht de grootste is, kun je niet aan de kant duwen zonder een poging te wagen. Ik steek een hand uit, ik verwacht dat die wordt aangenomen. Natuurlijk zijn er verschillen, maar is dat een reden om niet te praten? Nee, weigeren is een zwaktebod.

Geef een reactie

Laatste reacties (114)