69

Allochtoon en stageplek nodig? In Ede kun je het vergeten

Scholen passen zelfs hun beleid aan: Bekende discriminerende bedrijven worden gemeden

Een groot aantal midden- en kleinbedrijven in Ede weigert allochtone jongeren een stage aan te bieden. Dat meldt De Gelderlander op basis van het Advies Stageplaatsen Allochtone Jongeren van de Edese Adviesraad Participatie en Integratie. De adviesraad interviewde scholen, migrantenorganistaties, studenten en overheidsinstellingen over de problemen waar allochtone jongeren mee kampen bij het zoeken naar een stageplaats.

De meeste scholen hebben zich bij het discriminerend stagebeleid van de bedrijven neergelegd. Omdat sommige bedrijven een voorkeur hebben voor ‘studenten met een christelijke levensovertuiging’, wordt bij deze bedrijven simpelweg geen stageplek voor allochtone leerlingen meer gezocht.

Voorzitter van de adviesraad Elakil Benmessaoud:

Er is geen enkel bedrijf dat openlijk zegt ‘ik wil geen allochtonen’, maar als je als bedrijf consequent allochtone stagiairs afwijst, komt er een moment dat je als school niet meer probeert daar een allochtone leerling onder te brengen […] En als een bedrijf eenmaal een slechte ervaring heeft opgedaan met een allochtoon, zijn ze huiverig nog eens een allochtoon uit te nodigen.

Ook slechte motivatie en verkeerde verwachtingspatronen bij de stagiaires zelf zou soms voor problemen zorgen, aldus de Gelderlander.

De adviesraad hoopt een einde te kunnen maken aan het discriminerende beleid van de bedrijven door iedere student van een persoonlijk partnerplan te voorzien.

De Gelderlander: Edese bedrijven weigeren allochtonen stageplek

cc-foto: Onno Bruins

Geef een reactie

Laatste reacties (69)