14

Als je lekker wilt slapen moet je een oranje bril opzetten

Nieuwe studie wijst op relatie goede nachtrust en kleur van het licht

Je leest dit op een scherm waarvan het licht slecht is voor je nachtrust. Daarom kun je ’s avonds beter een oranje leesbril opzetten.


Dat de kwaliteit van de slaap beïnvloed wordt door licht, is al langer bekend. In het donker slaap je beter. Maar een nieuwe studie toont aan dat er ook een relatie is tussen slaap en de kleur van het licht. De Morgen schrijft:

Muizen werden onder een kunsthemel blootgesteld aan verschillende intensiteiten van licht – van helder licht tot totale duisternis. Eerst werden daarbij de gewone kleuren van het daglicht gebruikt, zoals het heldere witblauwe licht van de zon en de roze en oranje tinten van een zonsondergang. Nadien werden de kleurtonen weggehaald.

Zonder kleur produceerden de hersenen minder signalen dat het tijd is om te gaan slapen. De resultaten stemmen overeen met ander onderzoek waaruit blijkt dat het licht van tablets en smartphones een negatieve invloed heeft op het slaapvermogen. Dat effect is te bestrijden door ’s avonds een bril met oranje glazen te dragen. 

Dus: overdag een roze bril, ’s avonds een oranje en hoppakee, je leeft gelukkig en droomt fijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)