43

Amazon waarschuwt voor racisme in Tom & Jerry

Zweden verwijdert 'negerkoning' uit Pippi Langkous

Sommige mensen kunnen het slecht accepteren maar tijden veranderen en tradities raken achterhaald. Wat vroeger normaal was, zoals bijvoorbeeld schandpalen en racisme, vinden we nu gelukkig niet meer ok. Webwinkel Amazon waarschuwt klanten die oude afleveringen van Tom & Jerry kopen daarom dat het op het oog onschuldig kindervermaak uit de jaren ’40 van de vorige eeuw is doorspekt met raciale vooroordelen.


De streaming dienst van Amazon waarschuwt kijkers dat de serie “mogelijk ethnische en raciale vooroordelen kan weergeven die ooit gemeengoed waren in de Amerikaanse samenleving. Zulke weergaven waren toen verkeerd en zijn dat vandaag de dag nog steeds.”

Distributeurs worstelen wel vaker met de tekenfilmserie. In een eerdere compilatie werden afleveringen weggelaten vanwege de racistische inhoud. Dat leidde tot protesten. Er is ook wel geprotesteerd tegen andere aspecten van de serie, zoals het promoten van roken. Iets dat nu niet meer geaccepteerd wordt in kinderseries. De vraag is of je die gewoon moet vertonen aan kinderen, moet weglaten of voorzien van een waarschuwing.

Niet iedereen is gelukkig met de waarschuwing. “We lezen geschiedenis achteruit en gaan mensen van toen beoordelen aan de hand van onze huidige maatstaven,” stelt Frank Furedi, hoogleraar aan de University of Kent in The Independent. Hij vindt de waarschuwing blijk geven van leeghoofdigheid en een poging het culturele verleden schoon te vegen.

In bovenstaande clip legt Whoopi Goldberg uit waarom de afleveringen en omstreden personages niet zijn verwijderd van een compilatie dvd met de originele afleveringen.

Trouw meldt vandaag dat de Zweedse publieke omroep het woord ‘negerkoning’ heeft geschrapt uit de Pippi Langkous-serie. Voorstanders van de ingreep wijzen er op dat schrijfster Astrid Lindgren al eerder heeft bekend dat ze zich niet meer senang voelde bij dat aspect van het populaire kinderverhaal.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)