5

Ambulance-drone gaat levens redden

Ontwerper student Alec Momont (23) heeft nog geen patent aangevraagd op zijn uitvinding: 'Dit product moet er komen'

TU Delft student Alex Momont (23) heeft een ambulance-drone ontworpen waarmee zo snel mogelijk een defibrillator apparaat naar een patiënt kan worden gevlogen. Met het minivliegtuigje kunnen slachtoffers met een hartstilstand worden gered omdat de drone vele malen sneller ter plaatse kan zijn dan een ambulance helikopter.


De drone wordt direct naar het slachtoffer toegevlogen zodra duidelijk is dat het slachtoffer een hartstilstand heeft. De melder moet vervolgens het apparaat naar het slachtoffer brengen en de defibrillator installeren. Zodra dat gebeurd is, neemt de arts die via video en microfoon op de drone in verbinding staat met de melder, het over.

De telefoon stond woensdag rood gloeiend bij Momont die een dikke tien kreeg voor zijn uitvinding. Vooraanstaande kranten uit Amerika zoals de Washinton Post wilde alles van de ambulance-drone weten. Het zal nog wel even duren voordat de drone daadwerkelijk in gebruik wordt genomen want in Nederland is het nog verboden om met drones te vliegen, maar in Amerika gelden andere regels.

Als andere ontwerpers zijn uitvinding willen nabouwen, heeft de student daar geen problemen mee. “Dit product moet er gewoon komen”, zegt hij in De Wereld Draait Door. Momont gaat door met het ontwikkelen van zijn drone en is trots op zijn product, maar wil anderen niet in de weg staan om zijn levensreddende uitvinding te gebruiken.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)