14

Amerika bereikt op het nippertje akkoord, Apocalyps uitgesteld

Het is het Amerikaanse Congres gelukt om een overeenkomst te bereiken over de overheidsuitgaven tot aan september, waarmee voorkomen is dat de regering een volledige ’shut down’ zou ervaren, zoals in 2013 het geval was. De overeenkomst, waar nog steeds over gestemd moet worden voordat hij in werking kan treden, mist budget voor een belangrijke eis van Trump: zijn muur.

Het overheidsbudget bevat een verhoging van het budget voor defensie en grenswachten, zoals Trump wilde, maar ook meer geld voor gezondheidszorg en het behoud van investeringen in medisch onderzoek. Op dit laatste wilde de president eigenlijk bezuinigen. Ook gaan er miljoenen naar de staat van New York, om tegemoet te komen aan de extra kosten die de politie moet maken om Trump en zijn familie te beschermen omdat ze in hun Trump Tower willen blijven wonen.

Dit is de eerste overeenkomst die gesloten is tussen de democraten en de republikeinen sinds het aantreden van Trump. Ondanks het feit dat Trump een meerderheid heeft in het Witte Huis en in het Congres, is het hem de afgelopen 100 dagen nog niet gelukt om een akkoord te krijgen op een wetsvoorstel.

Met het bereikte akkoord wordt voorkomen dat de besturing van het land stil komt te liggen. Maar het toont ook aan hoeveel tegenzin de Amerikaanse overheid heeft om tegemoet te komen aan de wensen van Trump op het gebied van overheidsuitgaven.

In de nabije toekomst wordt er geen budget vrijgegeven voor het bouwen van Trump’s muur. Maar in de toekomst kan hier opnieuw over onderhandeld worden, helemaal aangezien Trump niet van plan lijkt om dit idee te laten varen.

The New York Times: Bipartisan Agreement Reached to Fund Government Through September

Foto: CC Daniel Mennerich

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (14)