Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerika intimideert advocaten WikiLeaks oprichter

  •  
05-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Update: Ook bedreigingen aan het adres van de familie van Assange ... De advocaten worden continu bespioneerd door Amerikaanse veiligheidsdiensten
Advocaten van de oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, zeggen dat ze continu in de gaten worden gehouden door Amerikaanse veiligheidsdiensten. Amerika overtreedt hiermee de regels die door de VN zijn opgesteld om er op toe te zien dat een verdachte in alle vrijheid zijn advocaat kan spreken.
Volgens Jennifer Robinson, één van de advocaten van Assange, is dit niet de eerste keer dat de Verenigde Staten de grens overschrijdt. Eerder ontving ze een brief van de juridische adviseur van het openbaar ministerie, waarin werd gesuggereerd dat niet alleen haar cliënt, maar ook zij verantwoordelijk zou zijn voor WikiLeaks. Het verzoek om een openbare terugname van de brief wordt niet beantwoord.
Amerika lapt hiermee VN-grondbeginselen inzake de rol van advocaten aan de laars. Regeringen moeten er namelijk voor zorgen dat advocaten in staat zijn om al hun professionele taken uit te voeren, zonder intimidatie, hinder, of oneigenlijke inmenging. Ook mogen advocaten niet vereenzelvigd worden met hun cliënten of de praktijken van hun cliënten.
Update 21.30
In een online gesprek met de Spaanse krant El País zegt Julian Assange, de oprichter van de klokkenluidersite WikiLeaks, dat hij ‘honderden doodsbedreigingen’ heeft gekregen. Assange:
“We hebben honderden specifieke doodsbedreigingen gekregen van Amerikaanse legerfanaten. Dat is niet ongebruikelijk en we hebben geleerd van eerdere ervaringen om dat soort bedreigingen van islamitische extremisten of Afrikaanse kleptocraten te negeren […] De situatie is recentelijk echter veranderd omdat de bedreigingen nu ook aan onze advocaten en mijn kinderen gericht zijn. Wat echter de meeste zorgen baart zijn de specifieke oproepen van vooraanstaande Amerikanen tot onze uitroeiing, ontvoering en executie.”
cc-foto: Ben Bryant

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.