36

Amerika? Nee, Rotterdam

Ali raakte door politiekogels aan een rolstoel gekluisterd … Onderzoek wijst uit: agente is nooit in gevaar geweest, toch eist OM geen straf

Ali Ouaalit (31) liep vorig een dwarslaesie op. Een agent opende het vuur op hem in Rotterdam, bij een controle, omdat hij dacht dat Ali over zijn collega heen zou rijden. Uit een reconstructie blijkt dat de agente nooit in gevaar is geweest. Hoewel het OM de agent vervolgt, eist het Openbaar Ministerie geen straf. In het AD doet Ali nu zijn verhaal.

Na een cafébezoek in het centrum van Rotterdam moet Ali blazen bij een alcoholcontrole. Die wijst uit hij te veel gedronken heeft; Ali moet mee naar het bureau. Wanneer Ali zijn auto iets verderop aan de kant van de weg wil parkeren, gaat het mis. Ali:

Ik reed een stukje achteruit en daarna rechts om de agente heen die met haar fiets voor mijn auto stond. Ze gooide de fiets voor mijn auto. Het ging daarna ontzettend snel. Ik werd in mijn rug geschoten waarna mijn rechterbeen niet meer werkte. Remmen ging niet meer. De agent bleef naast mijn auto lopen, riep dat ik moest stoppen en schoot nog twee keer. Ik werd in mijn borst getroffen. Ik liep twee klaplongen, een geperforeerde lever en gal op. Het is dat een toevallig in de buurt aanwezige arts mijn wonden heeft dichtgedrukt, anders had ik het waarschijnlijk niet overleefd.”

Ali geeft in het AD grif toe dat hij in de fout is gegaan door met alcohol op achter het stuur te kruipen. Maar het ‘schijnproces’ dat het Openbaar Ministerie nu voert tegen de agent, zorgt voor veel opgekropte woede. Ali is aangeklaagd voor poging tot doodslag, bedreiging en rijden onder invloed. Als goedmakertje, omdat de gevolgen voor hem zo ernstig zijn, heeft het Openbaar Ministerie die aanklachten geseponeerd. Terwijl uit onderzoek is gebleken dat de eerste kogel, verlammend was. Hoewel de agent zegt uit noodweer voor zijn collega gehandeld te hebben, verklaart hij tevens eerst achter zijn collega langs te zijn gelopen, voordat hij het eerste schot loste. “En ook daarna nog twee keer schieten! Welk gevaar was er toen nog dan? Waarom niet eerst een waarschuwingsschot of op de banden geschoten?” vraagt Ali zich nu af.

Volgens het Openbaar Ministerie dacht de politieman terecht dat zijn collega in gevaar was, wat zou moeten leiden tot ontslag van rechtsvervolging. Het OM concludeert dan ook dat de officier van justitie tijdens de behandeling zal concluderen tot dit ontslag, al is uit het onderzoek gebleken dat dit feitelijk niet zo was, aldus het AD.

Lees het hele verhaal in de papieren AD: ‘Waarom is op mij geschoten en niet mijn autobanden?’

cc-foto: Erwin Bolwidt

Geef een reactie

Laatste reacties (36)