Laatste update 23:41
191

Amerika reageert op walgelijke, seksistische opmerkingen Trump

Misschien dat een aantal van ons stilletjes hoopten dat de vrouwenhaat die Trump schaamteloos in zijn campagne tentoonspreidde wat getemperd zou worden door zijn rol als president. Of dat hij tenminste zou doen alsof hij zich wat presidentiëler kon gedragen. Maar Trump werd donderdagochtend wakker en ventileerde zijn seksisme in volle glorie via zijn twitteraccount.

Vlak voordat de ochtendshow ‘Morning Joe’ van MSNBC met Mika Brzezinski was afgelopen, vond de president van de Verenigde Staten het noodzakelijk om via twitter te reageren. ‘Ik hoor dat de slecht bekeken Morning Joe slecht over me spreekt’ tweette de president. Hij verzekerde zijn volgers ervan dat hijzelf natuurlijk niet meer kijkt. Maar daarna claimt Trump dat de presentatoren, aan wie hij refereert als ‘low IQ Crazy Mika’ en ‘Psycho Joe’, heel erg graag bij hem aan tafel wilden zitten in zijn resort Mar-A-Lago. Om iedereen er maar ervan te verzekeren dat hij de grote coole alfa man hier is, wilde hij vooral zeggen dat ze niet naast hem mochten zitten.

Maar Trump was daar nog niet klaar. Trump zou Trump namelijk niet zijn als hij het uiterlijk van een vrouw onbesproken zou laten:

Hoewel Trump bekend staat vanwege zijn ‘provocaties’, waren deze opmerkingen zo laag bij de grond, dat er onmiddellijk op gereageerd werd in de Amerikaanse politiek. Niet alleen democraten hadden problemen met de grove persoonlijke aanvallen, ook republikeinen uit Trumps eigen partij vonden ze onaanvaardbaar:

‘Ik zie dat, overduidelijk, niet als een acceptabele opmerking,’ zei Paul Ryan, de voorzitter van het Amerikaanse huis van afgevaardigden en een prominente republikein. Ook de republikeinse senator Susan Collins reageerde op twitter: ‘Dit moet stoppen’. Ook schreef ze: ‘We hoeven niet door een deur te kunnen, maar we moeten respect en beschaving tonen’.

De rest van het Amerikaanse Congress reageerde met afschuw. Ze noemden de opmerkingen abnormaal, seksistisch, ‘onpresidentieel’, monsterlijk, schandelijk, en beneden de waardigheid van de een Amerikaanse president. MSNBC reageerde kortweg met het volgende ‘Het is een verdrietige dag voor Amerika wanneer de president zijn tijd spendeert aan pesten, liegen, en het spuwen van lage, persoonlijke aanvallen, in plaats van zijn baan te doen.’

Maar de meest woedende reactie kwam van de republikeinse strategist en politiek commentator Ana Navarro, die hem twee en een halve minuut lang volledig met de grond gelijk maakte.

Onbegrijpelijk genoeg blijft Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerder van Trump, de president verdedigen. Volgens haar is er geen enkele reden voor de president om zich te verontschuldigen. Ze wilde ook niet erkennen dat de opmerkingen de president onwaardig waren, of dat hij er voor een president een hogere standaard zou gelden dan voor anderen. Bekijk hier de gehele, absurde, persconferentie.

Geef een reactie

Laatste reacties (191)